Το φαγητό πολλές φορές είναι ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ γονιών και παιδιών. Οι γονείς προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε φαγητά που δεν είναι και τόσο ελκυστικά στην όψη όπως π. χ. το κουνουπίδι, τα ρεβίθια, οι μπάμιες κτλ. Τα παιδιά αντιδρούν κι έτσι η ένταση και οι φωνές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γεύματος.
Η λύση σε αυτό το ζήτημα έρχεται από μια απρόσμενη πηγή. Επιστήμονες σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εικόνες τέτοιου είδους τροφών μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα παιδιά.
Τους έδειχναν λοιπόν συχνά φωτογραφίες τροφών, που τα παιδιά δεν ήταν και πολύ πρόθυμα να δοκιμάσουν. Μετά από λίγο καιρό και αφού τα παιδιά είχαν πια εξοικειωθεί με την εικόνα τους, ήταν πολύ πιο πρόθυμα Αντιθέτως, τα παιδιά που δεν είχαν τέτοιου είδους οπτική εξοικείωση έδειχναν την ίδια απροθυμία.
Επίσης όταν τα παιδιά παρακολουθούσαν τους γονείς τους να τρώνε υγιεινά φαγητά είχαν και τα ίδια την πρόθεση να τα δοκιμάσουν και να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο τρόπο διατροφής.
Οπότε αφήστε τις διαφωνίες περι φαγητού μακριά από το οικογενειακό σας τραπέζι.
Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας, παίξτε με τις τροφές, αλλάξτε τους μορφή (π. χ. τα ρεβίθια αντί για σούπα, μπορείτε να τα πολτοποιήσετε και να φτιάξετε ρεβιθοκεφτέδες), ζητήστε στο παιδί σας να σας βοηθήσει στο μαγείρεμα ή στο στρώσιμο του τραπεζιού και καθίστε όλοι μαζί, έστω και μία φορά την ημέρα, γύρω από το τραπέζι. Φάτε, μιλήστε, διηγηθείτε πως περάσατε τη μέρα σας… Κι έτσι η εμπειρία του φαγητού θα αποκτήσει άλλο νόημα.
Τα παιδιά επίσης μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, μπορούν να αντιληφθούν τις συνέπειες της κακης διατροφής και να ενημερωθούν για έναν υγειινό τρόπο διατροφής. Υπάρχουν βιβλία τα οποία μέσα από διασκεδαστικές ιστορίες αλλά και δραστηριότητες , πληροφορούν τα παιδιά για την υγιεινή διατροφή και την σημασία των τροφών.
πηγή:www.paidorama.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας