Δευτέρα 6 Απριλίου 2020


Κάλαντα του Λαζάρου

– Πού ’σαι Λάζαρε, πού είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου;

– Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος

κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Βάγια, βάγια των βαγιών,

τρώνε ψάρια και κολιό

και την άλλη Κυριακή,

ψήνουν το παχύ αρνί.

Μπορείτε να ακούσετε τη μελωδία στον παρακάτω σύνδεσμο



Το Σάββατο του Λαζάρου είναι το επόμενο Σάββατο (11/4) και  θεωρείται από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα μέχρι πρόσφατα είναι τα κάλαντα του Λαζάρου. Κάλαντα που τραγουδούσαν αποκλειστικά μικρά κορίτσια, οι “Λαζαρίνες” αναγγέλλοντας τη γιορτή της ανάστασης του Λαζάρου.
Με καλαθάκια λουλουδάτα στα χέρια και ειδικές στολές, οι μικρές Λαζαρίνες τριγύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα παίρνοντας πάντα το κατιτίς τους: φιλοδώρημα, γλυκό ή άλλο κέρασμα.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα του Λαζάρου κουλούρια για την ψυχή του, τα περίφημα “λαζαράκια”
Τα πεντανόστιμα Λαζαράκια κρύβουν μέσα τους μπόλικη ιστορία. Είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία έχουν το σχήμα ενός σπαργανωμένου ανθρώπου (όπως αναπαριστάνεται και ο Λάζαρος στις εικόνες) και συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου.

Μια συνταγή για να φτιάξετε κι εσείς παιδιά κουλούρια του Λαζάρου στο σπίτι, με την βοήθεια κάποιου μεγάλου:

Συστατικά
400 γρ. νερό, χλιαρό
1 κ.σ. μαγιά ξηρή
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
1/4 κ.γ. αλάτι
800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
40 γαρίφαλα

Εκτέλεση
 Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι.Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι.Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για 30 λεπτά.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα.Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια ώστε να φτιάξουμε το μείγμα της γέμισης.Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη και φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά.Τοποθετούμε γαρίφαλα για τα μάτια.Μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.Σερβίρουμε.

Θα  χαρούμε πολύ να μας γράψετε στα σχόλια αν φτιάξατε λαζαράκια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας