Τετάρτη 22 Απριλίου 2020


Η αναγέννηση της φύσης και η άφιξη της άνοιξης μέσα από το έργο του διακεκριμένου καλλιτέχνη της Ιταλικής Αναγέννησης Σάντρο Μποτιτσέλι θα μας απασχολήσει για τις επόμενες ημέρες. << Η αλληγορία της άνοιξης >> ή << Primavera >> χρονολογείται περίπου γύρω το 1478 μ.Χ. 



Με βάση την ευρέως αποδεκτή θεωρία[3], βρισκόμαστε σε ένα σκιερό άλσος, πιθανόν πορτοκαλεώνα, πλούσιο σε βλάστηση με θάμνους και φρούτα. Κάτω από τον γαλάζιο ουρανό εμφανίζονται εννέα φιγούρες συμμετρικά τοποθετημένες, ενώ το έδαφος είναι λιβάδι με πλούσια συλλογή από λουλούδια( Έχουν αναγνωριστεί πάνω από 90 διαφορετικά είδη λουλουδιών απο βοτανολόγους, κυρίως από είδη που ανθίζουν στην περιοχή). Διαβάζοντας τον πίνακα από δεξιά προς τα αριστερά βλέπουμε:

Τον θεόΖέφυρο να φυσά ελαφρά και να κρατά στα χέρια του μια γυναικεία φιγούρα.
Την νύμφη Χλωρίδα ,την οποία κρατά ο Ζέφυρος
Την θεά των λουλουδιών και της Άνοιξης Φλόρα. Είναι η ίδια η νύμφη Χλωρίδα, η οποία έχει πλέον ενωθεί με τον άνεμο και έχει ανθίσει.
Στο μέσον η Θεϊκή Αφροδίτη στέκεται μπροστά από θάμνο μυρτιάς και επιβλέπει τα γεγονότα.
Ο μικρός θεός Έρωτας πετά πάνω από την θεά με δεμένα τα μάτια του και σκοπεύει με το τόξο του.
Οι τρεις γυναικείες φιγούρες που λικνίζονται απαλά και φορούν πέπλα με τα χρώματα της οικογενείας των Μεδίκων καθώς και χαρακτηριστικά στολίδια, αντιπροσωπεύουν τις τρεις Χάριτες.
Ο θεός Ερμής τελευταίος αριστερά έχει υψώσει το Κηρύκειο και διώχνει τα σύννεφα που εμφανίζονται, τα οποία θα μπορούσαν να σκοτεινιάσουν τον πίνακα. (πηγή: Βικιπαίδεια)

1η Δραστηριότητα:

Παιδιά, παρατηρήστε με προσοχή τον πίνακα. 
1)Περιγράψτε τα χρώματα που κυριαρχούν
2) τις μορφές που βλέπετε
3) Ξεχωρίστε ποιες από αυτές είναι ανθρώπινες και ποιες θεικές
4) συζητήστε για τα ρούχα που φορούν
5) τί παρατηρείτε στα σώματα των γυναικείων μορφών; 
6) πώς συμβολίζεται η εποχή της άνοιξης μέσα από το συγκεκριμένο έργο;

2η Δραστηριότητα: 

Τί πιστεύετε ότι λέει το κάθε πρόσωπο; Γράψτε το σε χαρτί και αφού εκτυπώσετε την εικόνα, κολλήστε τα λόγια σαν ένα μικρό σύννεφο.

3η Δραστηριότητα:

Ζωγραφίστε την εικόνα που σας δίνεται παρακάτω με τα χρώματα που σας αρέσουν...

 4η Δραστηριότητα:

Συνθέστε τον πίνακα με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Πατήστε και παίξτε με το παζλ. Προσέξτε....για να το ολοκληρώσετε πιο εύκολα ξεκινήστε από την άκρη....η κορνίζα σας βοηθάει αρκετά!!!

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1f60102a09eb


Και μην ξεχνάτε!!!! στείλτε τις εργασίες σας στο mail nipkoryd15@yahoo.com για να τις αναρτήσουμε στον ψηφιακό μας τοίχο. 

ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας