Οι Απόκριες έχουν έρθει για τα καλά στο νηπιαγωγείο μας και αυτές τις μέρες ταξιδέψαμε με τα παιδιά σε μια πόλη που έχει παράδοση στη μεταμφίεση, κι αυτή δεν είναι άλλη από τη Βενετία! Γνωρίσαμε την πόλη αυτή μέσα από εποπτικό υλικό που βρήκαμε στο διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά, παραξενευτήκαμε με την ιδιαιτερότητά της να είναι πλημμυρισμένη, και θαυμάσαμε όμορφες βενετσιάνικες στολές της Αποκριάς. Μία χαρακτηριστική μεταμφίεση της Βενετίας είναι και ο Αρλεκίνος, και τα παιδιά με ενδιαφέρον άκουσαν την ιστορία του!
Με αφορμή τη συγκινητική ιστορία του Αρλεκίνου, που κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς του Καρναβαλιού στη Βενετία, φέραμε τα παιδιά για άλλη μια φορά κοντά σε γνωστούς πίνακες ζωγραφικής που τον απεικονίζουν, παρατηρήσαμε το χαρακτηριστικό της ενδυμασίας του, τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν και φυσικά τους μεγάλους ζωγράφους αυτών των έργων. Έπειτα βαλθήκαμε να προσπαθούμε να απεικονίσουμε τη στάση του σώματος του κάθε "Αρλεκίνου", κι αυτό μετατράπηκε σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με μουσική!
Μάθαμε λοιπόν κι ένα καινούριο σχηματάκι, το οποίο βρίσκεται πάνω στη στολή του. Ο ρόμβος! Που είναι...σαν ένα στραβό τετράγωνο, όπως παρατήρησαν τα παιδιά, ή σαν δύο τριγωνάκια ενωμένα μαζί. Ζωγραφίσαμε ένα μεγάλο Αρλεκίνο για την τάξη μας, αλλά και καταπιαστήκαμε να γίνουμε μικροί Πικάσο, και να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τα χρώματα ενός από τους παραπάνω πίνακες. Πρόκειται για τον Αρλεκίνο που ζωγράφισε ο γνωστός ζωγράφος με την τεχνική του κυβισμού. Τα παιδιά πραγματικά είχαν πολύ έξυπνες ιδέες, οι οποίες δικαιολογούσαν αυτή τη μορφή ζωγραφικής: "μήπως το μοντέλο του ζωγράφου κουνιόταν συνέχεια και δεν μπορούσε να τον ζωγραφίσει με ακρίβεια;", "μήπως ο Πικάσο ήταν μεγάλος πια και χρησιμοποιούσε χάρακα για να κάνει γραμμές;"
Ακούσαμε επίσης μουσική από τη γειτονική μας χώρα, συγκεκριμένα τη γνωστή "Ταραντέλα" και μιλήσαμε για την παράδοση αυτού του σκοπού και για την προέλευση του ονόματός του. Τα παιδιά ζητούσαν να παίξουμε κι εμείς τη δική μας αποκριάτικη μουσική, έτσι λοιπόν χρησιμοποιήσαμε τα όργανα του σχολείου, χωριστήκαμε σε ομάδες, και κοιτώντας στα χέρια τη νηπιαγωγό- μαέστρο, χτυπούσαμε ρυθμικά το κάθε οργανάκι.
Φτιάξαμε τα δικά μας καπέλα Αρλεκίνου, και τις δικές μας μάσκες, μασκαρευτήκαμε και χορέψαμε σε ζευγαράκια στον εύθυμο ρυθμό της Ταραντέλας. Το παιχνίδι έγινε πιο δύσκολο, όταν στο σταμάτημα της μουσικής έπρεπε να κοιτάξουμε το παιδάκι που ήταν ζευγαράκι μας και να κάνουμε μια χαρακτηριστική κίνηση του Αρλεκίνου, σαν να κοιτάμε όμως μέσα από καθρέπτη! Τα λαθάκια όμως μας έκαναν περισσότερο να γελάμε και να διασκεδάζουμε!
Η ιστορία του Αρλεκίνου ενθουσίασε ιδιαίτερα τα παιδιά.Μεταμφιέστηκαν,χόρεψαν και διασκέδασαν αλλά και κατάλαβαν ότι μπορούμε με απλά υλικά να φτιάξουμε μία εντυπωσιακή στολή.Ο Αρλεκίνος ήταν ένα παιδί που δεν είχε την δυνατότητα να πάει στο καρναβάλι της Βενετίας γιατί δεν είχε τα χρήματα για αποκριάτικη στολή.Η μητέρα του όμως, η κ.Φαντασία, χρησιμοποιώντας παλιά υφάσματα και χαρτόνια του έφτιαξε μία στολή τόσο εντυπωσιακή που τον έκανε βασιλιά του Καρναβαλιού.Η ιστορία μας έδωσε την δυνατότητα να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε αν δεν έχουμε τα χρήματα για να αγοράσουμε αποκριάτικη στολή ή αν δούμε ένα παιδί που έχει το ίδιο πρόβλημα.Οι απαντήσεις των παιδιών ήταν ποικίλες και ενδιαφέρουσες.
- Κυρία, θα φτιάξουμε μία στολή με τα υλικά που έχουμε στο σπίτι
- θα του δώσουμε μία παλιά μας στολή
- θα του δώσουμε χρήματα
- αν δεν έχουμε χρήματα,θα του φτιάξουμε μία μάσκα με χαρτόνι
- θα είναι ο πιο όμορφος μασκαράς σαν τον Αρλεκίνο
Η ιστορία αγγίζει όλους μας γιατί όλοι βιώνουμε τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης.Τα παιδιά λοιπόν επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να κρίνουμε την εμφάνιση κανενός παρά μόνο τα λόγια και τις πράξεις του.
Τέλεια προσέγγιση , συγχαρητήρια σε όλους σας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική δουλεία ! Συγχαρητήρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΛΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ,ΤΟΝ ΚΟΠΟ,ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ.ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφή