Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

στην Άπω Ανατολή

Το ταξίδι μας συνεχίζεται στη μακρινή Ανατολή... Μία πολύ μεγάλη ήπειρος, που ξεκινάει από... δίπλα μας, όπως βλέπουμε στο χάρτη, αλλά φτάνει μέχρι την άλλη μεριά της Γης (όπως διαπιστώνουμε στην Υδρόγειο Σφαίρα). Φτάνει εκεί που... ανατέλλει ο ήλιος! 

Το διαδίκτυο είναι ένα παράθυρο που μας επιτρέπει να δούμε κόσμους μακρινούς

Βλέπουμε εικόνες από τα μέρη εκείνα, τους ανθρώπους, το ντύσιμό τους, τα σπίτια τους, τη γη τους, τον πολιτισμό τους. Βλέπουμε τους χορούς τους, ακούμε τη μουσική τους και συνδέουμε τις προηγούμενες πληροφορίες που είχαμε πάρει για τα μουσικά όργανα της Αφρικής με αυτά τα καινούρια όργανα που βρίσκουμε στις αναζητήσεις μας για την Άπω Ανατολή.



Παράξενες ονομασίες έχουν αυτά τα όργανα, όμως από τον ήχο τους τα παιδιά εύκολα τα κατατάσσουν στις ομάδες των εγχόρδων & των πνευστών.


Η όμορφη αυτή μουσική μας συνοδεύει σε πολλές εργασίες που κάνουμε, όπως για παράδειγμα όταν γνωρίζουμε κινέζικη και ιαπωνική τέχνη και προσπαθούμε να φτιάξουμε κι εμείς δικές μας ζωγραφιές που να μοιάζουν με τις δικές τους. Παράλληλα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με νέες τεχνικές στη ζωγραφική.





Αλλά και ακούσαμε κινέζικη παραδοσιακή μουσική
 

Η τέχνη της χαρτοδιπλωτικής έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο από τις μακρινές αυτές χώρες και μάλιστα έχει και ένα περίεργο όνομα... Origami (οριγκάμι) , το ξέρετε; κάτι θα σας θυμίσει από τα παιδικά σας χρόνια. Εμείς φτιάχνουμε πεταλούδες origami για την τάξη μας. Τα παιδιά με πολύ υπομονή ακολουθούν τις οδηγίες διπλώματος...





Η κινέζικη γλώσσα είναι πολύ παράξενη για εμάς. Τα γράμματά τους ακόμα περισσότερο. Με βοηθό τον μεταφραστή της google ψάχνουμε να βρούμε πώς γράφονται και πώς ακούγονται στα κινέζικα διάφορες λέξεις. Τελικά, αποφασίζουμε να βρούμε τις λέξεις "λουλούδι" και "ήλιος" για να τις αντιγράψουμε πάνω στις ομαδικές ζωγραφιές μας!



Είναι πολύ διασκεδαστικό! Ψάχνουμε να βρούμε και τα ονόματά μας (σε πιο απλουστευμένα κινέζικα βέβαια). Φτιάχνουμε τα πρόσωπά μας σα να είμαστε Κινεζάκια και γράφουμε από κάτω το όνομά μας στα ελληνικά και στα κινέζικα!


Αλλά θέλαμε να μάθουμε και τους αριθμούς και έτσι φτιάξαμε τον αντίστοιχο πίνακα
και συνεχίσαμε να γράψουμε την ημερομηνία όπως ακριβώς θα την γράφαμε εάν είμασταν στην Κίνα.


Διαβάζοντας την ημερομηνία είδαμε ότι τέτοια περίπου περίοδο στην Κίνα πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή : η γιορτή των φαναριών όπου  εκεί στη μακρινή χώρα της ανατολής, την Κίνα εορτάζουν μια αρχαιότατη γιορτή αφιερωμένη στη νέα σοδειά. Οι εορτές γίνονται προς τιμήν του φεγγαριού και είναι μια κινεζική παράδοση που "κρατά" από αρχαιοτάτων χρόνων. Έτσι φτιάξαμε τα δικά μας φαναράκια και χορέψαμε τον χορό των φαναριών.

 



Παίζουμε ένα πρωτότυπο παιχνίδι- παζλ που παίζουν και τα παιδιά εκεί στα σχολεία τους: είναι το Tangram, που αποτελείται από μικρά σχήματα που ενώνονται και φτιάχνεις με αυτά διάφορα άλλα σχέδια (φαντασία να έχεις...). Τα παιδιά παρατηρούν ποια από τα σχήματα που έχουμε γνωρίσει στα παιχνίδια μας εμείς στην τάξη δεν έχει το Tangram (κύκλος, ρόμβος, παραλληλόγραμμο, ημικύκλιο)





Μετά διαβάσαμε ένα παραδοσιακό παραμύθι της Κίνας , τους 4 δράκους και επειδή δεν το βρήκαμε σαν βιβλίο, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας big book. Πρώτα λοιπόν βρήκαμε τις σχετικές εικόνες και τις κολλήσαμε, στη συνέχεια εμείς οι κυρίες γράψαμε λίγα λόγια για κάθε εικόνα. Μετά έπρεπε να τα βάλουμε στη σωστή σειρά για να μπορεί η ιστορία μας να έχει έναν ειρμό και αφού αριθμήσαμε τις σελίδες, ετοιμάσαμε το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο.





Ο χορός του Δράκου είναι μεγάλη γιορτή για την Κίνα. Παρακολουθούμε διάφορα βίντεο και αποφασίζουμε να παίξουμε κι εμείς, κάνοντας παρέλαση με το δικό μας Δράκο! Έτσι λοιπόν συνεργαζόμαστε για να φτιάξουμε το κεφάλι...



...παίζουμε παιχνίδια ισορροπίας με το κινέζικο καπέλο περπατώντας στην ουρά του...



και φτιάχνουμε όλοι μαζί με το σώμα μας το μακρύ του σώμα για να χορέψουμε!



Φτιάχνουμε έπειτα τους δικούς μας προσωπικούς Δράκους, για να παίζουμε και στο σπίτι...




Ένα παραμύθι που προέρχεται από το συγκεκριμένο πολιτισμό πάντα βοηθάει τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον τρόπο ζωής σε εκείνα τα μακρινά μέρη. Βρίσκουμε λοιπόν στο διαδίκτυο:




Αλλά στις αναζητήσεις μας για πληροφορίες, ένα βίντεο μας τραβάει την περιέργεια! Τα παιδιά ενθουσιάζονται από τις χορεύτριες του χορού των 1000 χεριών!



Βάζουμε κι εμείς αυτή την όμορφη ρυθμική μουσική και φτιάχνουμε τα 1000 χέρια!

Σας μπερδέψαμε; πώς βγάλαμε τόσα χέρια άραγε; 



Κάπου εδώ το ταξίδι πρέπει να τελειώσει, να γυρίσουμε στη βάση μας! Έχουν έρθει και οι Απόκριες άλλωστε, επιστροφή στην Ευρώπη λοιπόν!!!

1 σχόλιο:

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας