Feeds RSS
Feeds RSS

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

Ζήτω η Αποκριά!

Ημέρες γιορτινές κυρίως για τα παιδιά,και με τι άλλο να ασχοληθούμε; με την τρελή Αποκριά! Τα παιδιά ήδη γνωρίζουν πολλά, είναι σημαντικό θέμα συζήτησης τις τελευταίες μέρες.
Προσεγγίζουμε το θέμα από καλλιτεχνική άποψη, παρατηρώντας πίνακες ζωγραφικής.


Στην αναζήτησή μας συναντάμε τον αγαπημένο ήρωα του φανταστικού καρναβαλιού της Βενετίας!


Ακούμε την ιστορία του συγκινημένοι και χορεύουμε στο ρυθμό του καρναβαλιού. Υποδυόμαστε τους φίλους του Αρλεκίνου που χορεύουν στην πλατεία...


Δραματοποιούμε την ιστορία αυτού του μοναδικού βασιλιά του καρναβαλιού της Βενετίας....


Πώς όμως πήγαμε στην Βενετία και πώς τον γνωρίσαμε από κοντά; 
Γίναμε κυνηγοί του χαμένου θησαυρού!!!! κάθε χρόνο στο πατρινό καρναβάλι αυτό γίνεται!!!!


Τα παιδιά λύνουν αινίγματα.....

και ξεκινούν το μεγάλο κυνήγι για τον θησαυρό!!!!


Μα,στην Ιταλία φυσικά και στο βενετσιάνικο καρναβάλι. Το περίφημο κουστούμι του Αρλεκίνου, φτιαγμένο από μικρά πολύχρωμα κομμάτια υφάσματος, μας βοηθά να παίξουμε λίγο μαθηματικά!


Και, ο Αρλεκίνος , ως βασιλιάς του καρναβαλιού, μας γνωρίζει τα σημαντικότερα καρναβάλια στον κόσμο....Τι σημαίνει όμως Αποκριά και τι είναι το καρναβάλι; Τα παιδιά φτιάχνουν πίνακα αναφοράς γράφοντας τις λέξεις στις αντίστοιχες εικόνες του καρναβαλιού...
Εμείς θα πάρουμε μέρος στο καρναβάλι; Ας ντυθούμε...τα παιδιά ζωγραφίζουν τον εαυτό τους μεταμφιεσμένο......και φτιάχνουν το αρχικό φώνημα της λέξης Καρναβάλι...
Και ζωγραφίζουν ότι τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση....Στεκόμαστε ιδιαίτερα σε ένα πολύ ενδιαφέρον έργο τέχνης, που θυμίζει λίγο τη ζωγραφική των παιδιών. "Το καρναβάλι του Αρλεκίνου" από τον Σουρεαλιστή Μιρό. Σχήματα & χρώματα μπλέκονται, σαν να βγήκαν από όνειρο...Τα παιδιά δίνουν ποικίλες απαντήσεις. Έπειτα προσπαθούμε να καταγράψουμε τα σχέδια που βλέπουμε στον πίνακα, σε μια προσπάθεια προσεκτικότερης ανάγνωσής του.

Παρατηρούμε μορφές και αντικείμενα και συζητάμε σε τι διαφέρουν από ότι εμείς γνωρίζουμε....ποια από αυτά έχουν κάτι το μαγικό ή το ρεαλιστικό;Το παρακάτω βίντεο της σύνθεσης του πίνακα του Χουάν Μιρό, μας βοηθά να δούμε τις κινήσεις και την συμπεριφορά του κάθε αντικειμένου...πατήστε εδώ για να το δείτε.

Μπορούμε να συνθέσουμε έναν πίνακα όλοι μαζί; Τα παιδιά ζωγραφίζουν ότι τους έκανε εντύπωση στο καρναβάλι δίνοντας στην τεχνική τους γεωμετρικά στοιχεία...και φτιάχνουν το καρναβάλι των παιδιών!!!


Ο πίνακας όμως έχει την δική του ιστορία...γιατί οι μικροί Μιρό αισθάνονται και σκέφτονται διαφορετικά!!!! Ακούστε τι γίνεται στον δικό μας πίνακα...
Στα πλαίσια γνωριμίας των δυνατοτήτων της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική πράξη, παίζουμε παζλ με πίνακες ζωγραφικής που διάλεξαν τα παιδιά και που τα δημιουργήσαμε στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο  http://www.jigsawplanet.com/ .


Τα παζλ ενθουσίασαν, εξάσκησαν την παρατηρητικότητά μας και το χειρισμό μας στο ποντίκι. Αν θέλετε, παίξτε κι εσείς πατώντας τους παρακάτω συνδέσμους!

Α) ο Αρλεκίνος που σκέφτεται (εύκολο επίπεδο 12 κομμάτια)

Β) ο Αρλεκίνος & ο Πιερότος (μεσαίο επίπεδο 24 κομμάτια)

Γ) Το καρναβάλι του Αρλεκίνου (δύσκολο επίπεδο 35 κομμάτια)


Μιλώντας για τη Βενετία και τις Απόκριες, συναντήσαμε και τον όρο Comedia del'arte- Κωμωδία της τέχνης. Πρόκειται για θέατρο δρόμου, χωρίς σενάριο, με συγκεκριμένους χαρακτήρες που προκαλούσαν γέλιο, και ξεκίνησε στη Βενετία αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία...


Παρακολουθήσαμε και το κατατοπιστικό βίντεο, που μας έκανε να γελάσουμε πολύ, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουμε ιταλικά!


Το βενετσιάνικο καρναβάλι μας ενέπνευσε να φτιάξουμε πιο καλλιτεχνικές μάσκες! Και να φροντίσουμε να στολίσουμε το σπίτι μας με αυτές!Η Τσικνοπέμπτη γιορτάστηκε στο σχολείο μας με πολύ... τσίκνα, κέφι και χορό! Ευχαριστούμε τους γονείς που μπόρεσαν να έρθουν, να βοηθήσουν και να χαρούν μαζί με τα παιδιά! Και του χρόνου!


και χορεύουν και το παραδοσιακό αποκριάτικο τραγούδι...πώς το τρίβουν το πιπέρι....
Η χαρά και το κέφι της Τσικνοπέμπτης ολοκληρώθηκε με τις βενετσιάνικες από χαρτόνι μάσκες!!!Μέσα σε όλα αυτά τα ωραία, άλλαξε και ο μήνας...
Το βραχιολάκι για να μην μας κάψει ο Μάρτης είναι απαραίτητο! Προσπαθήστε να το κρατήσετε όλο το μήνα, στο τέλος θα το πετάξουμε στα κεραμίδια για να το βρουν τα χελιδόνια που θα έρθουν και να φτιάξουν τις φωλιές τους!


ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ!!!!


1 σχόλια:

Sofia Stamoulou είπε...

Πόσα πολλά πράγματα κάνατε. Παρακολουθώ την δουλειά σας, υπέροχα!!!

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας