Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Μια βόλτα με τους δώδεκα θεούς

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 ξεκινήσαμε στο νηπιαγωγείο μας να ασχολούμαστε με το πολιτιστικό πρόγραμμα που έχουμε αναλάβει στα πλαίσια των καινοτόμων προγραμμάτων της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά. 
Το πολιτιστικό πρόγραμμα έχει βασικό θεματικό άξονα τη μυθολογία,που είναι τόσο αγαπητή στα παιδιά, με τίτλο:« Μια βόλτα με τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου», με υπεύθυνη πολιτιστικών δραστηριοτήτων την κ.Αρβανιταντώνη σε συνεργασία με τη σχολική μας σύμβουλο κ.Ντινοπούλου και άλλους φορείς.
Στόχοι του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα νήπια τα χαρακτηριστικά,τις ιδιότητες και τα σύμβολα των δώδεκα θεών του Ολύμπου, να κατανοήσουν τη γέννηση τους(Θεογονία),να γνωρίσουν τη σχέση του δωδεκάθεου με τους πλανήτες, να μάθουν για τους θεούς και το πώς απεικονίζονταν στην αρχαιότητα(μουσείο ακρόπολης κ.α.),να αντιληφθούν τη διαφορά ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα αλλά και τη σχέση της σύγχρονης ζωής με τη μυθολογία.
Επιπλέον, να μάθουν να επικοινωνούν, να προβληματίζονται, να συνεργάζονται,να αυτενεργούν, να επιλύουν προβληματικές καταστάσεις και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα συνδέεται με τα προγράμματα σπουδών του νηπιαγωγείου  των αντίστοιχων γνωστικών αντικειμένων, όπως μαθηματικά, γεωγραφία, φυσικές επιστήμες, γλώσσα,  ιστορία, φυσική αγωγή ,νέες τεχνολογίες, αισθητική αγωγή κ.α.
Τα νήπια μέσα από την ενεργητική και βιωματική μάθηση,το θεατρικό παιχνίδι,τη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων,τη χρήση νέων τεχνολογιών και άλλων μεθόδων, θα ορίσουν το θέμα δηλαδή τι θέλουν να μάθουν γι' αυτό, τι γνωρίζουν αλλά και θα διαπιστωθούν τυχόν παρερμηνείες επί του θέματος.
Ως ιδιαίτερα αγαπημένο θέμα των παιδιών η μυθολογία, ξεκινήσαμε το πρόγραμμά μας για τους 12 θεούς, διαβάζοντας ένα βιβλίο για τη γέννηση τους. Το βιβλίο αυτό μας το έφερε ένα νήπιο όταν αναφέραμε ότι θα μιλήσουμε για τους θεούς του Ολύμπου.
Το βιβλίο σε έμμετρη μορφή(τετράστιχα με ομοιοκαταληξία) ήταν κατανοητό και ευχάριστο στα παιδιά,βασισμένο στην ιστορία της γέννησης των θεών(Θεογονία) του αρχαίου ποιητή Ησίοδου.
Παρατηρήσαμε τις εικόνες,τις περιγράψαμε,αφηγηθήκαμε με δικά μας λόγια την ιστορία για την αρχή του κόσμου και τη γέννηση των θεών και  την αποτυπώσαμε στο χαρτί.

Η βόλτα με τους δώδεκα θεούς συνεχίζεται...




2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΚΕΝΤΡΙΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
    ΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστούμε! Ελπίζουμε να είναι ενδιαφέρουσα αυτή η βόλτα με τα παιδιά από το μακρινό παρελθόν στη σημερινή εποχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας