Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Η βόλτα με τους θεούς και τις θεές του Ολύμπου συνεχίζεται...

Στο τέλος της εβδομάδας, ασχοληθήκαμε με το δωδεκάθεο, ανακαλώντας στη μνήμη μας, όσα είχαμε διαβάσει στο βιβλίο που μιλούσε για τη Θεογονία του Ησίοδου. 
Τα παιδιά ανέφεραν ξανά τις περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μας και ιδιαίτερα, μιλούσαν για αυτά τα στοιχεία που τους έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Για παράδειγμα, τον Κρόνο που κατάπινε ολόκληρα τα παιδιά του για να μην του πάρουν την  εξουσία, το Δία που ξέφυγε και μεγάλωσε στη σπηλιά,το κατόρθωμά του να βγάλει τα αδέρφια του από την κοιλιά του πατέρα τους Κρόνου, κ.α.
Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε, σχολιάζοντας όπου αυτό ήταν απαραίτητο, την ταινία με θέμα τη θεογονία
αλλά και την ταινία που αναφερόταν στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου.
Κατόπιν, συζητήσαμε για όσα είδαμε στις παραπάνω ταινίες, προσπαθήσαμε να θυμηθούμε ποιοι ήταν τελικά οι θεοί και οι θεές που ζούσαν στο περιβόητο βουνό, πώς ήταν η εξωτερική τους εμφάνιση, τι ρούχα φορούσαν αλλά και τι δουλειά έκανε ο καθένας και η καθεμία.
 Δηλαδή, ποια ήταν η αρμοδιότητα του κάθε θεού, ποια η εξουσία και η δύναμη που είχε.
Μετρήσαμε πόσοι ήταν οι θεοί και οι θεές, αν ήταν άντρες ή γυναίκες, ποιοι ήταν οι περισσότεροι/ες.
Διαβάσαμε τα ονόματά τους και παρατηρήσαμε το αρχικό τους γράμμα.
Προσπαθήσαμε να δούμε τι σημαίνει το κάθε όνομα του θεού και γιατί το πήρε, π.χ. Αφροδίτη αυτή που αναδύθηκε από τον αφρό του κύματος,Ήφαιστος σημαίνει αυτός που καίει, που ανάβει κ.ο.κ.
Αναπαριστώντας σε χαρτόνι το δωδεκάθεο, προσθέσαμε και το σήμα κατατεθέν/σύμβολο που χαρακτηρίζει τον κάθε θεό και μας υπενθυμίζει τις αρμοδιότητες του και τη δύναμή του.
Τα παιδιά επέλεξαν το θεό ή τη θεά που τους άρεσε πιο πολύ και  ζωγράφισαν την προτίμησή τους....
...αιτιολογώντας την επιλογή τους με επιχειρήματα και μάλιστα, κάποιοι από τους θεούς είχαν τις περισσότερες προτιμήσεις από τα παιδιά.
Ο θεός της θάλασσας, Ποσειδώνας έδειξε να υπερτερεί μαζί με το βασιλιά των θεών, Δία αλλά ακόμη είναι η αρχή του ταξιδιού μας στον Όλυμπο και έχουμε δρόμο ακόμη...

















1 σχόλιο:

  1. πού ωραίες όλες οι δραστηριότητες σας ...κι εμε΄να μου αρέσει πολύ η μυθολογία κια πάντα αναφερόμαστε σε αυτή ..
    ΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας