Feeds RSS
Feeds RSS

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Φιλαναγνωσία- Τα βιβλία ταξιδεύουν!


Αυτήν την εβδομάδα ξεκινάμε ένα μεγάλο ταξίδι με τα παιδιά μέσα από την μελέτη, ανάγνωση και επεξεργασία των  παιδικών βιβλίων. Τα βιβλία ταξιδεύουν….. και μας οδηγούν σε νέα μέρη, μέρη πότε μαγικά και φανταστικά και πότε πραγματικά. Μέρη οικεία ή εξωπραγματικά όπου μας δίνουν την δυνατότητα να εκφραστούμε, να απολαύσουμε, να γνωρίσουμε και να μάθουμε.

Το πρόγραμμα σε σχέση με τα βιβλία είναι ένα σχέδιο πολιτιστικής δράσης με τίτλο Τα βιβλία ταξιδεύουν και ανήκει στην θεματική ενότητα φιλαναγνωσία. Στόχος του προγράμματος είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία, να αντιληφθούν την χρησιμότητα τους,  να εξοικειωθούν με αυτά και τα συγγραφικά τους μέρη και να αναπτύξουν τον γραμματισμό τους. Τα παιδιά μέσω της βιωματικής και ενεργητικής μάθησης θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τα βιβλία, θα καλλιεργήσουν την φαντασία και την δημιουργική τους σκέψη και θα αναπτύξουν τον προφορικό και γραπτό τους λόγο μέσα από τις δραστηριότητες που θα αγγίζουν τα γνωστικά αντικείμενα της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Ιστορία, των Εικαστικών, των Νέων Τεχνολογιών και του Περιβάλλοντος.

Την Τρίτη το πρωί μία μεγάλη έκπληξη περίμενε τα παιδιά στο νηπιαγωγείο. Παλιά και καινούργια βιβλία, μεγάλα και μικρά ξεχασμένα στην γωνιά του μπακάλικου….οι απορίες και τα ερωτήματα πολλά. Πώς βρέθηκαν αυτά τα βιβλία εδώ; Μήπως τα έφερε ο Αι-Βασίλης για εμάς;

 

Τα βιβλία ξεσήκωσαν τα παιδιά και με μεγάλο ενθουσιασμό ξεκίνησαν να τα ξεφυλλίζουν!!!!

Άρχισαν να δείχνουν το ένα στο άλλο τις εικόνες αυτών, να κάνουν υποθέσεις, να περιγράφουν τα όσα παρατηρούν….. 

Η αφόρμηση δόθηκε ώστε να συγκεντρωθούμε όλοι στην γωνιά συζήτησης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι είδους βιβλίο είναι το κάθε ένα(γνώσεων,παραμύθι,κατασκευών,ποιημάτων και τραγουδιών,αριθμών και γραμμάτων,μαγειρικής κ.τ.λ) την χρησιμότητα του, το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο,(τι διαφορά έχει στο πάχος από τις σελίδες)


τις εικόνες και τα κείμενα, τον τίτλο του.


Οι απόψεις των παιδιών ήταν ποικίλες και δόθηκε η δυνατότητα να ερευνήσουμε τις προυπάρχουσες γνώσεις τους για το θέμα.

 Οι γνώσεις των παιδιών καταγράφηκαν από την νηπιαγωγό έτσι ώστε να συγκρίνουμε κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι του προγράμματος μετά την ολοκλήρωση του.

 
 
Στην ερώτηση των νηπιαγωγών τι θα ήθελαν να μάθουν σχετικά με τα βιβλία, δεν υπήρχαν απαντήσεις. Τα παιδιά δυσκολεύτηκαν να προσδιορίσουν τους προβληματισμούς τους και να θέσουν τα ερωτήματα τους. Ίσως δεν κατάλαβαν την ερώτηση, παρόλο που την επαναδιατυπώσαμε πολλές φορές δίνοντας διευκρινήσεις ,ίσως γιατί δεν είχαν να πουν κάτι σχετικά με αυτό.

 
 Οι προτάσεις τους όμως για το τι θα ήθελαν να κάνουν με τα βιβλία ήταν ενθαρρυντικές....
 • να φτιάξουμε ένα βιβλίο με μία αποκριάτικη ιστορία
 • να μάθουμε να διαβάζουμε μόνοι μας
 • να διαβάσουμε ιστορίες(πρόταση των νηπιαγωγών)
 • να παίξουμε στο κουκλοθέατρο μία ιστορία
 • να παίξουμε εμείς μία ιστορία φορώντας στολές  Στην συνέχεια ομαδοποιήσαμε τα βιβλία που βρέθηκαν στο σχολείο μας σε δύο ομάδες, στην ομάδα με τα παιδικά βιβλία και την ομάδα με τα βιβλία των ενηλίκων. Αφού τα διαχωρίσαμε,

   
   αποφασίστηκε να δουλέψουμε με το παιδικό βιβλίο που είναι και αυτό που ενδιαφέρει τα παιδιά. Οι ομαδοποιήσεις συνεχίστηκαν

   χωρίζοντας τα βιβλία σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το περιεχόμενο τους( γνώσεων,παραμύθι, αριθμοί και γράμματα).
   
  Την προηγούμενη ημέρα είχαμε ζητήσει από τους γονείς να συνεργαστούν με τα παιδιά στο σπίτι και αφού το κάθε παιδί διάλεξε το αγαπημένο του βιβλίο, το διάβασαν μαζί, ζωγράφισαν το εξώφυλλο του


   και έγραψαν τον τίτλο της ιστορίας.
Κάθε παιδί παρουσίασε στην ομάδα το αγαπημένο του παραμύθι,

 
 διάβασε τον τίτλο του δείχνοντας το τι διαβάζει,
και διηγήθηκε με λίγα λόγια την ιστορία του παραμυθιού. Η νηπιαγωγός με υποστηρικτικές ερωτήσεις βοηθούσε τα παιδιά να αναπαράγουν την χρονική ακολουθία του παραμυθιού και να αφηγηθούν τα σημαντικότερα στοιχεία της πλοκής του. 


Τα εξώφυλλα των παραμυθιών διακοσμήθηκαν ανάλογα και στόλισαν τον χώρο της τάξης μας.

 
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν τα όσα παρατήρησαν όσο ξεφύλλιζαν τα βιβλία.

Ø  Κυρία, στο κάτω μέρος έχει αριθμούς αλλά δεν έχουν όλα τα βιβλία

Ø  Κάποια βιβλία δεν έχουν πολλές εικόνες…είναι για τους μεγάλους

Ø  Έχουν μία σφραγίδα στην αρχή και αυτήν την σφραγίδα την χρησιμοποιούν στην αστυνομία… να μας τα έφερε ένας αστυνομικός;

Ø  Έχει εικόνες γιατί η εικόνα εξηγεί αυτό που λένε τα γράμματα….εμείς δεν μπορούμε να διαβάσουμε….

Ø  Έχει το γράμμα του ονόματος μου πολλές φορές

Ø  Κατάλαβα το τι μας λέει το βιβλίο από το εξώφυλλο γιατί έχει πολλές εικόνες για τα ζώα ή το διάστημα

Στην συνέχεια διαλέξαμε να διαβάσουμε το παραμύθι του Ιανουαρίου, όπως το αποκάλεσαν, λόγω του χιονανθρώπου που είχε στο εξώφυλλο.
 

 
Η κ Ελένη δούλεψε με τα παιδιά την δομή του βιβλίου....εξώφυλλο, τίτλος, συγγραφέας, εικονογράφος και εκδοτικός οίκος δίνοντας και τις ανάλογες πληροφορίες. 
 

 
 Η αφήγηση του συγκεκριμένου παραμυθιού έδωσε την δυνατότητα στα παιδιά να ζωγραφίσουν τις εικόνες που δεν υπήρχαν στο παραμύθι αλλά που μπόρεσαν να φανταστούν μέσα από την ανάγνωση του κειμένου. Εικόνες που τους ήρθαν στο μυαλό γιατί τους προκάλεσαν έντονα συναισθήματα. Άλλωστε το συγκεκριμένο βιβλίο χαρακτηρίζεται από τις λιγοστές εικόνες. Τα παιδιά ως μικροί εικονογράφοι, το εμπλούτισαν.
Οι εικόνες σειροθετήθηκαν ανάλογα με την χρονική ακολουθία της ιστορίας και τα παιδιά υπαγόρευσαν στην νηπιαγωγό το κείμενο κάτω από κάθε εικόνα.
 

 
Ιδού το αποτέλεσμα της δουλειάς των παιδιών. Ένα μεγάλο σε μέγεθος παραμύθι στο οποίο δόθηκε μεγάλη σημασία στην εικονογράφηση και στην σύνδεση του περιεχομένου με εικόνες.
 
 
 
Κατά την υπαγόρευση της ιστορίας δόθηκε έμφαση και στις λέξεις. Τα παιδιά χρησιμοποιούν συνήθως τις πιο απλές. Μπήκαν λοιπόν στην διαδικασία να βρούν  λέξεις με την ίδια σημασιολογία αλλά πιο εντυπωσιακές όπως ακριβώς κάνει και ένας συγγραφέας.
 • τεράστια αντί μεγάλα
 • συνάντησε αντί βρήκε
 • βούλιαξε αντί έπεσε
και να στηριχτεί ο λόγος τους στους βασικούς άξονες ποιος-πότε-που-τι και γιατί.


Στο τέλος κατασκεύασαν και τον ήρωα της ιστορίας, τον χιονάνθρωπο που πέρασε τόσες πολλές περιπέτειες μέχρι να βρει τον τρόπο να μην λιώσει.


 

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!!!

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας