Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τα παιχνίδια του ήλιου...

...ήρθαν στο νηπιαγωγείο μας μέσω του βιβλίου
όπου διαβάσαμε για το ταξίδι του ήλιου στην άλλη άκρη της γης, στο βασίλειο του μακρινού εξαδέλφου του, του φεγγαριού που όλα ήταν σκοτεινά. Εκεί, λοιπόν, έφτασε ο ήλιος για να βρει παρέα να παίξει αλλά όταν πλησίαζε το φεγγάρι, εκείνο απομακρυνόταν. Έτσι, ο ήλιος έμενε μόνος του συνεχίζοντας το παιχνίδι του μελαγχολικός.
Μέσα από την παραπάνω ιστορία αλλά και από την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο και σχετικά βιβλία είδαμε με τα παιδιά ότι η Γη δεν φωτίζεται ολόκληρη την ίδια ώρα. Φωτίζεται μόνο η μισή, δηλαδή το μέρος της Γης που βλέπει τον Ήλιο. 
Τότε το μέρος που φωτίζεται έχει ημέρα. Το άλλο μισό που δε φωτίζεται έχει νύχτα.
Καθώς η Γη περιστρέφεται συνεχώς, οι τόποι της φωτίζονται διαδοχικά, ο ένας μετά τον άλλον. Σε κάθε τόπο η μέρα διαδέχεται τη νύχτα και αντίστροφα, χωρίς διακοπή. 
Η διάρκεια της μέρας και της νύχτας δεν είναι πάντα ίδια σ’ όλη τη Γη. Άλλοτε είναι μεγαλύτερη η μέρα κι άλλοτε η νύχτα. Αυτό οφείλεται σε μια μικρή κλίση που έχει ο άξονας της Γης.

{...Σε συγκεκριμένες περιοχές της Γης, η νύχτα μπορεί να διαρκεί έως και 6 μήνες και η ημέρα άλλους τόσους. Δείτε γιατί.



 Το ότι η διάρκεια της μέρας και της νύχτας αλλάζει ανάλογα με την εποχή του έτους και το γεωγραφικό πλάτος κάθε τόπου, το γνωρίζετε σίγουρα. Ξέρετε όμως ότι σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Γης, η νύχτα διαρκεί 6 μήνες και η ημέρα άλλους τόσους;
Αν όχι, δείτε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς εξηγείται…
Μιλάμε για το φαινόμενο της πολικής νύχτας (και της πολικής ημέρας), που εμφανίζεται στις πολικές ζώνες της Γης, από 66 μοίρες μέχρι 90 μοίρες βόρεια και από 66 μοίρες μέχρι 90 μοίρες νότια, δηλαδή στη Βόρεια Πολική ζώνη (Αρκτική) και στη Νότια Πολική ζώνη (Ανταρκτική) αντίστοιχα.
Δεδομένου ότι στη Νότια Πολική ζώνη δεν υπάρχουν μόνιμοι οικισμοί ή τουριστικά καταλύματα, οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό το φαινόμενο περιορίζονται στο βορρά -πιο συγκεκριμένα, στην Αλάσκα, στον Βόρειο Καναδά, στη Γροιλανδία, στην Ισλανδία και στις βόρειες επαρχίες της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας.
Η πολική νύχτα και η πολική ημέρα


Μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, ο ήλιος κατεβαίνει κάτω από τον ορίζοντα του Βόρειου Πόλου και τότε αρχίζει η «πολική νύχτα», που διαρκεί μέχρι τις 21 Μαρτίου. Το μέσο της πολικής νύχτας είναι τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου.
Η διάρκειά της εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος του κάθε μέρους: όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο Βόρειο Πόλο, τόσο περισσότερο διαρκεί. Για παράδειγμα, ο ήλιος δεν φωτίζει καθόλου, επί 6 μήνες τους πόλους, ενώ στο βόρειο άκρο της Φινλανδίας η συνεχής νύχτα κρατά 73 εικοσιτετράωρα και στον πολικό κύκλο (Ροβανιέμι), ένα εικοσιτετράωρο.
Κατά την πολική νύχτα, ο ήλιος βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και το φως είναι ελαφρύ ή ανύπαρκτο.
Η πολική νύχτα παρατηρείται στις ίδιες περιοχές το χειμώνα και διαρκεί όσο και η πολική ημέρα του ίδιου τόπου. Αν π.χ. σε ένα μέρος έχουμε νύχτα επί 40 ημέρες το χειμώνα, θα έχουμε και ήλιο επί 40 ημέρες το καλοκαίρι.

Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου
 Το φαινόμενο κατά το οποίο τα μεσάνυχτα βλέπουμε ήλιο (το καλοκαίρι και σε συγκεκριμένες περιοχές), ονομάζεται «Ήλιος του Μεσονυχτίου». Όσα 24ωρα διαρκεί η πολική ημέρα, τόσες φορές βλέπουμε Ήλιο του Μεσονυκτίου σε ένα έτος.
Οι «Λευκές Νύχτες» οφείλονται στο ίδιο φαινόμενο, αλλά είναι ορατές στις περιοχές που βρίσκονται λίγο εκτός των ορίων των αρκτικών κύκλων. Ο ήλιος δύει μεν, αλλά βρίσκεται ελάχιστα κάτω από τον ορίζοντα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη φωτός στον ουρανό, ώστε δραστηριότητες σαν το διάβασμα να είναι εφικτές χωρίς επιπλέον φωτισμό.
Οι γνωστότερες λευκές νύχτες είναι αυτές της Αγίας Πετρούπολης, όπου είναι ορατές για έναν ολόκληρο μήνα, από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου. Κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου στην πόλη λαμβάνει χώρα πληθώρα βραδινών πολιτιστικών εκδηλώσεων...}
(άρθρο από 
Πόπη Αθανασοπούλου
)
Με τα παιδιά παίξαμε τον «ήλιο» και τη «γη» βιώνοντας με το σώμα μας  όσα μάθαμε και αναπαριστώντας τα με τον δικό μας τρόπο.
Συζητήσαμε για τις συνήθειες των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.Διηγηθήκαμε τι κάνουμε από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που πάμε για ύπνο.
Πειραματιστήκαμε με το φακό-ήλιο και την υδρόγεια σφαίρα για να δούμε την εναλλαγή μέρας-νύχτας από κοντά...
Στη συνέχεια, φέραμε κοντά τον ήλιο με το φεγγάρι για να μη νιώθει μοναξιά με το δικό μας τρόπο...
Για να θυμίζουμε στον ήλιο και το φεγγάρι πότε πρέπει να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, φτιάξαμε τα δικά μας ρολόγια.
Συζητήσαμε για την ώρα, πώς τη μετράμε, γιατί αυτό χρειάζεται κ.ο.κ. αναζητώντας πληροφορίες στο internet αλλά και στις  προσωπικές εμπειρίες μας.
Παρατηρήσαμε τι έχουν επάνω τους τα ρολόγια, πόσους αριθμούς και γιατί, τι μας δείχνουν κι αρχίσαμε να φτιάχνουμε  τα δικά μας ρολόγια.
Τέλος, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, παραμονή της γιορτής των Τριών Ιεραρχών συζητήσαμε για τη ζωή τους, ποιοι ήταν, γιατί τους θυμόμαστε όλους μαζί τη συγκεκριμένη ημέρα.
Αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο και σε βιβλία,
βρήκαμε ποίημα που έχει εμπνευστεί από τους 3 Ιεράρχες
και φτιάξαμε κάρτες, ζωγραφίζοντας τους για να μας προσέχουν στους δύσκολους καιρούς που ζούμε...

Καλό Σαββατοκύριακο αλλά και καλό μήνα από αύριο 
σε όλους και όλες...
(Υπενθύμιση:το πολιτιστικό πρόγραμμα με τους θεούς του Ολύμπου ακολουθεί σε ξεχωριστή ανάρτηση 
και στην« ετικέτα»:Καινοτόμα Προγράμματα).






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας