Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Το Καλοκαιράκι...

Το Καλοκαιράκι...

Το καλοκαιράκι είναι προ των πυλών και το μυαλό μας ταξιδεύει...σε θάλασσες και σε νησιά! και τι πιο όμορφο από τα νησιά της Ελλάδας μας! Τα παιδιά θυμούνται παλιότερες διακοπές που έχουν κάνει, αναπολούν το χωριό τους, αλλά και κάποιο νησί που είχαν πάει με τους γονείς τους και...είχαν μαζέψει όμορφες εμπειρίες! Καταιγισμός ιδεών λοιπόν: τι μας θυμίζει η λέξη καλοκαίρι;



Μιας και μιλάμε για τα νησιά, ποια είναι αυτά που μας έρχονται πρώτα στο μυαλό; Βρίσκουμε το χάρτη της Ελλάδας και παρατηρούμε τα νησιά μας, αλλά τα παιδιά έχουν απορίες και για άλλα πράγματα που απεικονίζονται σε αυτόν, όπως βουνά, λίμνες κλπ...






Επιστροφή στο καλοκαίρι, την αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων! Μαθαίνουμε τραγουδάκια, ζωγραφίζουμε το καλοκαίρι, διαβάζουμε καλοκαιρινές -και ως επί το πλείστον θαλασσινές- ιστορίες.









Μέσα από το βιβλίο "Ιστορίες του γυαλιού και του γιαλού" μας συγκινεί ιδιαίτερα η ιστορία "ήταν ένα μικρό καράβι" και μας εμπνέει να παίξουμε θεατρικό παιχνίδι και να γίνουμε οι ίδιοι ναυαγοί!






Μαθαίνουμε κατόπιν για το μύθο της Γοργόνας, του μυθικού τέρατος των θαλασσών (μας διηγείται ο Ανδρ. Καρκαβίτσας μέσα από το ομόνυμο βιβλίο),που ρωτούσε τους ναυτικούς για τον αδελφό της Μ. Αλέξανδρο.

Η αγαπημένη μας εποχή είναι "χορταστική" ειδικά για τα μικρά παιδιά, αρκετός χρόνος για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους! Ποιοι είναι οι 3 μήνες του καλοκαιριού; Μαθαίνουμε τη δική τους ιστορία μέσα από το βιβλίο "Τα παιδιά του καλοκαιριού", κι έπειτα προσπαθούμε να γράψουμε, να διαβάσουμε, να μπερδέψουμε και να...ξεμπερδέψουμε τα ονόματά τους!





Αλήθεια, το ξέρατε εσείς ότι το Καλοκαίρι αγάπησε παράφορα τη Ζέστη, και έκαναν τρία σκανταλιάρικα παιδιά; Τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο...

Οι ιστορίες τους πολύ αγαπητές στα παιδιά, αλλά αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και σταθήκαμε λίγο περισσότερο είναι η ιστορία του Αυγούστου και το καντηλάκι που του χάρισε ο νονός του ο Ήλιος για να κοιμάται τα βράδια! Μια υπέροχη ιστορία για το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι που αξίζει τα παιδιά να ξαναθυμηθούν όταν θα είναι μακριά από το σχολείο τους εκείνο το μήνα!



Τέλος, δεν παραλείψαμε και τις κατασκευές μας, που μας βοηθούν να εκφραστούμε και να εκμεταλλευτούμε δημιουργικά το χρόνο μας!

Παγωτάκια...

 ...που τα γεμίσαμε ποπ κορν!

και καραβάκια...


έτοιμα να σαλπάρουν τα όνειρά μας!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας