Feeds RSS
Feeds RSS

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ

Σε λίγες μέρες έρχεται ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου για την επανάσταση του 1821 και οι δράσεις μας επικεντρώνονται σε αυτό το θέμα. Όμως, εκτός από απλή παράθεση των γεγονότων, προσπαθήσαμε ως εκπαιδευτικοί να κοινωνήσουμε τα παιδιά στη γενική έννοια της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ των λαών, και κάθε ανθρώπου χωριστά ως μοναδικό ον που έχει δικαιώματα.
Τα παιδιά ακούγανε με προσοχή τις ιστορίες από την ελληνική επανάσταση, άλλωστε ότι έχει σχέση με μάχες είναι κάτι που τραβάει το ενδιαφέρον.
Παρατήρησαν τις εικόνες, έκαναν υποθέσεις για το τι συμβαίνει και περιέγραψαν τα πρόσωπα, το ντύσιμο και τα συναισθήματα των ηρώων.

 Έπειτα ζωγράφισαν ό,τι τους έκανε εντύπωση.


 (χορός Ζαλόγγου, ορκωμοσία των Φιλικών, μάχες και ναυμαχίες)
Έπειτα για να τιμήσουμε τους ήρωες του 1821, αφού παρατηρήσαμε πώς ήταν ντυμένοι εκείνη την εποχή, τους ζωγραφίσαμε και τους φτιάξαμε μεγάλες κονκάρδες για να στολίσουμε την τάξη μας.

Τους άρεσε πολύ η ενδυμασία του τσολιά και των γυναικών, και συζητήσαμε πού αλλού έχουν δει αυτή την παραδοσιακή μας φορεσιά. Είδαμε εικόνες από την αλλαγή φρουράς στο μνημείο αγνώστου στρατιώτη, από παρελάσεις και από παραδοσιακούς χορούς...


και θελήσαμε και εμείς να ντυθούμε παραδοσιακά, με τον τρόπο μας...


... και να πάρουμε τις σημαίες μας να παρελάσουμε!


Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή, γιορτάζουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός της χριστιανοσύνης, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Βλέπουμε εικόνες βυζαντινές και δυτικής νοοτροπίας με αυτό το θέμα και ζητάμε από τα παιδιά να μας τις περιγράψουν...


... έπειτα, ζωγραφίζουμε τις δικές μας εικόνες...

 ...και ακούμε το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού που θα ακούσουμε και στην εκκλησία, κάνοντας  μία προσπάθεια να το εξηγήσουμε με απλά λογάκια στα παιδιά.

Με αφορμή την επανάσταση των Ελλήνων, που ήταν ένας πόλεμος για να αποκτήσουν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΆ τους και όχι για να κάνουν κακό σε κάποιους άλλους, ασχολούμαστε ειδικά με αυτή την έννοια. Τα παιδιά ακούνε με προσοχή απόσπασμα από το ποίημα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ", (ένα ποίημα που πραγματεύεται την έννοια της Ελευθερίας και την αποτυπώνει με καταπληκτικό τρόπο) και βλέπουν ένα όμορφο βίντεο- η εικόνα πάντα αποτυπώνεται πιο εύκολα στη μνήμη!


Τι στερούνταν οι άνθρωποι που ήταν κλεισμένοι στο Μεσολόγγι; Ξεκινώντας από το φαγητό, που είναι πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου, τι παραπάνω σημαίνει στέρηση Ελευθερίας; Ήταν πολύ εύκολο για τα παιδιά να πουν τι ΔΕΝ μπορείς να κάνεις όταν ΔΕΝ είσαι ελεύθερος. Οπότε ήρθε έπειτα και η διατύπωση λέξεων, εικόνων, συναισθημάτων που μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε ΕΛΕΥΘΈΡΙΑ!


Κάποιες από αυτές τις λέξεις έχουν τυπωθεί με τα γράμματα του "πληκτρολογίου" και κάνουμε με αυτά μια  άσκηση ανάγνωσης...... με σκοπό να φτιάξουμε την καρδιά της ΕΛΕΥΘΕΡΙΆΣ...
Την άλλη μέρα το πρωί, αρκετά παιδιά θέλησαν να φτιάξουν στο χαρτί τους από μία τέτοια καρδιά...


Διάβασαν στον υπολογιστή το ψηφιακό παραμύθι 'όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι που διαπραγματεύεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.....γιατί ελευθερία σημαίνει....να έχουν το δικαίωμα όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την γλώσσα που μιλούν, τον θεό που πιστεύουν και την καταγωγή τους, στην ασφάλεια, υγεία, οικογένεια, όνομα, χώρα, διατροφή κ.τ.λ. Διαβάστε το!!!!


Άραγε είμαστε τώρα ελεύθεροι; μπορεί να μην είμαστε σκλαβωμένοι αλλά μήπως καταπιεζόμαστε στην καθημερινότητα μας; και  ελευθερία σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε; ή υπάρχουν και κάποια όρια;
Μέσα από κινητικά παιχνίδια και συζήτηση προσπαθήσαμε να δώσουμε στα παιδιά την αίσθηση της χαράς της ελευθερίας αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα της σκλαβιάς!!!!
Φουσκώσαμε μπαλόνια και τα παιδιά βρήκαν τις λέξεις της ελευθερίας επηρεασμένα από το παραπάνω παραμύθι....


Τα μπαλόνια πέταξαν ελεύθερα και διασκέδασαν με την χαρά των παιδιών...
τα παιδιά ζωγράφισαν τα συναισθήματα των μπαλονιών.....

Όμως ένα γεγονός άλλαξε πλήρως τα συναισθήματα όλων....τα παιδιά πίεσαν αρχικά λίγο και μετά περισσότερο τα μπαλόνια με το πόδι τους....διατύπωσαν πώς νιώθουν και στο τέλος βίωσαν την μεγάλη έκρηξη...ή να πούμε καλύτερα ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;

Άραγε, πώς θα ένιωθαν τα ίδια σε μία παρόμοια κατάσταση; Τα παιδιά μίλησαν για τα συναισθήματα του φόβου, της λύπης και του θυμού...


και έφτιαξαν μάσκες με το συναίσθημα της επιλογής τους.
Στην συνέχεια, ήρθαν στην θέση του μπαλονιού και μίλησαν για τις περιπτώσεις εκείνες που νιώθουν να περιορίζεται η ελευθερία και τα δικαιώματα τους!!!

  

Θα μπορούσαμε όμως να να ξαναγεννηθούμε μέσα από τις στάχτες μας και να μαζέψουμε τα μικρά κομμάτια της ψυχής μας, να πάρουμε δύναμη και να αγωνιστούμε όπως έκαναν οι ήρωες του ΄21;
 τα παιδιά ενώνουν τα κομμάτια των μπαλονιών και προσπαθούν να σχηματίσουν αντικείμενα, ζώα ή πουλιά που μπορούν να πετάξουν πάλι ψηλά!!!!Και καταλήγουν στην λύση του χαρταετού....του χαρταετού της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.επηρεασμένα για άλλη μια φορά από το βίντεο- animation που είχαν δει σχετικά με την ελευθερία...Αν αγαπάς κάτι άφησε το ελεύθερο!!!! 

Η λέξη και η έννοια της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  εμπεριέχεται και στην ελληνική σημαία... Τα κυματάκια της, όπως λένε τα παιδιά τις άσπρες και μπλε γραμμές της, είναι 9,  όσα και τα κομματάκια- συλλαβές της φράσης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ".
Φτιάχνουμε τη μεγάλη σημαία της τάξης...Και τώρα είμαστε έτοιμοι να παίξουμε (ασκήσεις γραμματισμού, εκμάθηση λεξιλογίου και αρίθμηση) με τη φράση "ΕΛΕΥΘΕΡΙΆ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ"...
Το σύνθημα των Ελλήνων εκείνης της εποχής ήταν ελευθερία αλλά και το δικό μας σύνθημα το ίδιο δηλώνει!!!!
 Τα παιδιά ζωγραφίζουν τι θέλουν στην ζωή τους...τι θεωρούν σημαντικό...και το παρουσιάζουν στην ολομέλεια....
και στολίζουν το φουστάνι της κ. Ελευθερίας...γράφοντας και τις αντίστοιχες  λέξεις... η οποία όπως είπαν είναι γλυκιά, όμορφη, χαμογελαστή και καλοσυνάτη.Ευχόμαστε να ακουστούν τα λόγια των παιδιών και η ελευθερία να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι  στην ζωή όλων των λαών!!!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας