Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ.....

θα γνωρίσουν τα παιδιά αυτήν την εβδομάδα μέσα από την έρευνα στο διαδίκτυο, τις κατασκευές, την ανάγνωση ιστοριών, τους χορούς και τα γλέντια.
Η περίοδος της Αποκριάς συμπίπτει χρονικά με την γιορτή των Μεγάλων Διονυσίων που ήταν αφιερωμένες στον θεό Διόνυσο, θεό του κρασιού και του γλεντιού.
Βρήκαμε την εικόνα του θεού Διόνυσου, την περιγράψαμε παρατηρώντας πώς είναι , τι φορά και τι κρατά και συζητήσαμε για το πώς λατρευόταν από τους αρχαίους Έλληνες.


Κύριο χαρακτηριστικό των γιορτών εκείνης της περιόδου ήταν η μεταμφίεση με δέρματα ζώων και η διασκέδαση. Η εκκλησία προσπάθησε να σβήσει τα κατάλοιπα αυτών των εκδηλώσεων καθιερώνοντας μια γιορτή που την ονόμασε Αποκριά. Σε πολλά μέρη όμως της Ελλάδας έχουν κρατήσει διονυσιακά στοιχεία όπως το μασκάρεμα με τα δέρματα των ζώων, την αθυροστομία και την σάτιρα, τα αστεία και το γλέντι.

Την Κυριακή της Αποκριάς στην Καστοριά αναβιώνουν κατά το σούρουπο οι μεγάλες φωτιές, οι λεγόμενες Μπουμπούνες, στις πλατείες της πόλης .Λαικές ορχήστρες παίζουν τα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής και οι μασκαρεμένοι πίνουν και χορεύουν μέχρι να σβήσει η φωτιά.


Στα παιδιά έκανε μεγάλη εντύπωση το μέγεθος της φωτιάς και αποφασίσαμε να γίνουμε φωτιές και να χορέψουμε τον μπερντέ ένα παραδοσιακό τραγούδι της Κοζάνης που τους άρεσε πολύ όταν το άκουσαν στο youtube.



Φτιάξαμε τις μάσκες-μπουμπούνες



και σύραμε τον χορό.


                                         


Τα παιδιά αφού έμαθαν κάποιες κινήσεις έπρεπε κάθε φορά κατά την διάρκεια του χορευτικού να ακολουθήσουν τον ανάλογο βηματισμό σύμφωνα με την λέξη-οδηγία που τους δινόταν. Στόχος μας δεν ήταν μόνο να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε αλλά να θυμηθούν και να αποδώσουν κινητικά τις λέξεις: αλλαγή, μέσα-έξω,στροφούλα.

Στην Θεσσαλονίκη, στο Σοχό, οι Κουδουνοφόροι οι οποίοι φορούν τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους ξεχύνονται και χορεύουν στις πλατείες και στους δρόμους. Το δρώμενο είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που επικρατεί μέχρι τις μέρες μας και σχετίζεται με την γονιμότητα της γης.


Tα παιδιά παρατήρησαν εικόνες στο διαδίκτυο






 έφτιαξαν τα εντυπωσιακά καπέλα των κουδουνοφόρων με χαρτόνια και γκοφρέ χαρτί





 και χόρεψαν στους ρυθμούς της Αποκριάς αναπαριστώντας το παραπάνω έθιμο. 






Το έθιμο όμως των μετανοιών στο Σοχό κατέχει μία ξεχωριστή θέση στα έθιμα της περιοχής. Οι μικρότεροι περνούν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν άφεση αμαρτιών από τους μεγαλύτερους. Τους προσφέρουν ένα πορτοκάλι και τους φιλούν το χέρι.
Έχουν τα παιδιά αμαρτήσει; Όχι φυσικά.....σίγουρα όμως έχουν κάνει κάτι που το έχουν μετανιώσει!!!!
Κάθε παιδί επιλέγει τον φίλο που θα του προσφέρει το πορτοκάλι αιτιολογώντας την επιλογή του .Τι είναι αυτό που έκαναν και στεναχώρησαν τον\την φίλη τους;
 και δεν θα ήθελαν να το ξανακάνουν;



( ζήτησαν συγνώμη και από την κυρία.....)



  Οι απαντήσεις τους γράφτηκαν σε χαρτόνι



 και αποτέλεσαν την στολή  ενός αποκριάτικου κλόουν που μόνο χαρά θα μπορούσε να προσφέρει.....ξεχνάμε την συμπεριφορά που δεν μας αρέσει, ζητούν συγνώμη και αλλάζουν τρόπο σκέψης. Άραγε ο κλόουν της τάξης θα παραμείνει χαμογελαστός;



Την Πέμπτη ταξιδέψαμε νοερά στην Δράμα και γνωρίσαμε το έθιμο του Καλόγερου.


 Τα παιδιά έφτιαξαν μάσκες αγελάδας και γάτας και μεταμορφώθηκαν σε ζώα




 κάνοντας και τις ανάλογες κινήσεις.


 Στην περιοχή, κάθε Αποκριά, οι συμμετέχοντες φορούν μάσκες ζώων , χορεύουν, τραγουδούν και αναπαριστούν το όργωμα και την σπορά έτσι ώστε να έχουν καλή σοδειά.
Τα παιδιά δραματοποίησαν το όργωμα και την σπορά



και χόρεψαν ένα θρακιώτικο παραδοσιακό τραγούδι.


                                           


Η ημέρα συνεχίστηκε με γλέντι και χορούς .Μικροί και  μεγάλοι το διασκεδάζουν..... 









 Άλλωστε είχαμε τσικνοπέμπτη και δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε το έθιμο του ψησίματος κρέατος, την μυρωδιά της τσίκνας και τον χορό έξω από τις δραστηριότητες μας.

Οι γονείς των παιδιών( όσοι είχαν την δυνατότητα) ανέλαβαν το ψήσιμο των κρεάτων και το σχολείο μοσχοβόλησε. 



Φάγαμε με όρεξη αρκετή!!!!!!





ήπιαμε .....



 και δώσαμε τις ανάλογες ευχές!!!!


Τα παιδιά και οι μεγάλοι ενθουσιάστηκαν!!!! ειδικά όταν είδαν ότι είχαν και την ιδανικότερη μεταχείριση....




Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς γιατί η βοήθεια τους ήταν πολύτιμη. Θα το επαναλάβουμε λίαν συντόμως......



Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας διαβάσαμε το παραμύθι Το γαιτανάκι της Ζωρζ Σαρή. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που διαπραγματεύεται τις έννοιες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της αγάπης, της επιμονής και της προσπάθειας.



Το βιβλίο το επεξεργαστήκαμε στα πλαίσια του προγράμματος για την φιλαναγνωσία με τίτλο τα βιβλία ταξιδεύουν.... και αφού μιλήσαμε για το συγκεκριμένο αποκριάτικο έθιμο


τα παιδιά ζωγράφισαν τις σκηνές της ιστορίας και την διηγήθηκαν με λίγα λόγια.




Το γαιτανάκι μέσα από τα μάτια των παιδιών.....





Έμαθαν το τραγούδι του παραμυθιού

Αν όλα τα παιδιά της γης
πιάναν γερά τα χέρια
κορίτσια αγόρια στην σειρά
και στήνανε χορό
ο κύκλος θα γινότανε
πολύ πολύ μεγάλος
και ολόκληρη την γη μας
θα αγκάλιαζε θαρρώ...... 


και υπαγόρευσαν στην νηπιαγωγό την περίληψη της ιστορίας.





 Η περίληψη αναρτήθηκε στο παρακάτω blog:





Το συγκεκριμένο blog δημιουργήθηκε σε συνεργασία του 15ου Νηπιαγωγείου Κορυδαλλού και του 6ου Νηπιαγωγείου Πειραιά.

Σε αυτό θα δημοσιεύονται τα βιβλία που θα διαβάζουν τα δύο σχολεία και τα παιδιά θα καταθέτουν τα σχόλια, τις απόψεις και τις δράσεις τους. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να έρθουν σε  επαφή τα παιδιά των δύο νηπιαγωγείων διαδικτυακά(και μέσω Skype), να γνωρίσουν διαφορετικά είδη βιβλίων, να γνωρίσουν μία διαφορετική μορφή έντυπου λόγου, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να οξύνουν την φαντασία τους.

Η εξαιρετική συνάδελφος και φίλη Ένη Μελιάδου εντάσσει στο καθημερινό  πρόγραμμα του νηπιαγωγείου δραστηριότητες φιλαναγνωσίας και γραμματισμού και η συνεργασία της είναι πολύτιμη. Την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για αυτό!!!!!!






ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!!! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας