Feeds RSS
Feeds RSS

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Όσο πλησιάζουν οι μέρες για το Πάσχα, τα παιδιά μας εκφράζουν την επιθυμία να φτιάξουμε πραγματάκια γιορτινά για να στολίσουμε την τάξη και να βάψουμε αυγουλάκια και κουλουράκια (έχουν πια καθιερωθεί στο σχολείο μας αυτές οι δραστηριότητες κάθε Πάσχα και τα παιδιά περιμένουν με χαρά)!  Αυτή η επιθυμία των παιδιών μας βοήθησε να κάνουμε μια συζήτηση μαζί τους, για να διαπιστώσουμε τι γνωρίζουν για το Πάσχα που πλησιάζει, τι γιορτή είναι, τι σημαίνει για τους Χριστιανούς, τι είχε συμβεί πριν πολλά χρόνια κάποιο άλλο Πάσχα ιουδαϊκό, πώς γιορτάζουμε οι Χριστιανοί, ποια είναι τα έθιμα της πατρίδας μας... γενικότερα τι τους έρχεται στο νου ακούγοντας τη λέξη "Πάσχα".

 
 
Ένα παιδικό βιβλίο, "η Βίβλος για παιδιά", μας βοήθησε να μιλήσουμε για τη ζωή του Χριστού όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται για αυτή την ηλικία. Τα παιδιά άκουσαν με προσοχή την ιστορία Του, ακούσανε κάποιες από τις παραβολές που έλεγε, μάθανε για τα θαύματά Του, για την πορεία Του μέχρι τα Άγια Πάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου. Προσπαθήσαμε να διαβάσουμε στα παιδιά τη ζωή Του όχι απλά σαν μια ιστορία, αλλά να ανακαλύψουμε μαζί τους τα βαθύτερα νοήματα πίσω από τη θυσία Του για εμάς τους ανθρώπους, νοήματα αγάπης, καλοσύνης, συγχώρεσης.

Βέβαια, για να μείνουν καλύτερα στη μνήμη τους κάποια γεγονότα, χρησιμοποιήσαμε και κινούμενα σχέδια που βρήκαμε από το διαδίκτυο.


Έπειτα παρατηρήσαμε εικόνες με τα Πάθη, τη Σταύρωση, την Ανάσταση του Κυρίου, εικόνες βυζαντινής αλλά και δυτικής τεχνοτροπίας, αναλύσαμε διάφορα χαρακτηριστικά τους, όπως το φωτοστέφανο και τι συμβολίζει, την ενδυμασία των προσώπων που εικονίζονται, τα χρώματα που χρησιμοποιούνται, την έκφραση στα πρόσωπα κλπ, και συζητήσαμε ποιες από αυτές τις εικόνες συναντάμε στις εκκλησίες μας και ποιες σε μουσεία.

 
 

 
 
 
 


Οι πασχαλινές κατασκευές δεν έλειψαν, στολίσαμε την τάξη μας με αυγουλάκια και κοτούλες, αλλά και ετοιμάσαμε τα καλαθάκια μας, ώστε να είναι έτοιμα να δεχτούν τα αυγά που θα βάψουμε την άλλη εβδομάδα.


 

Με τα παιδιά συζητήσαμε ότι αυτές τις ημέρες συνηθίζεται να λέμε ευχές στους συνανθρώπους μας, όπως "καλό Πάσχα" ή "καλή Ανάσταση", και στους πιο αγαπημένους μας αποφασίσαμε να φτιάξουμε από μια κάρτα για να γράψουμε την ευχή μας! Διάλεξαν λοιπόν να κόψουν μια κάρτα...λαγό, που πραγματικά έγινε πολύ εντυπωσιακή! Μπράβο στα παιδιά!
 
 
 
Πώς στέλνουμε μια κάρτα στα αγαπημένα μας πρόσωπα; αποφασίσαμε να φτιάξουμε φακέλους για να στείλουμε τις πασχαλινές κάρτες μας, γράφοντας τον αποστολέα και βάζοντας και γραμματόσημο!!
 
 
 
 
 όμως ποιος ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών στην μυθολογία της Ελλάδας; τα παιδιά θυμήθηκαν αμέσως τον Ερμή, τον γρήγορο θεό, με τα φτερά στα πόδια και το σκήπτρο με τα φτερά και φίδια- το κηρύκειο- που έκανε τη δουλειά που κάνει σήμερα ο ταχυδρόμος! έτσι, τιμής ένεκεν, χρησιμοποιήσαμε ένα γραμματόσημο που βρήκαμε στο διαδίκτυο με την κεφαλή του Ερμή, ένα από τα πρώτα γραμματόσημα που είχαν τα ελληνικά ταχυδρομεία, χρονολογούμενο το 1861! η καρτούλα μας σίγουρα θα φτάσει στον προορισμό της ασφαλής και γρήγορα!
 
 
 
 
Συνδέοντας το θέμα μας με τη μυθολογία, θυμηθήκαμε και άλλους θεούς του δωδεκάθεου και τα σύμβολά τους... την Αθηνά, τη Δήμητρα και τον Ερμή, και αντιστοιχίσαμε την ασπίδα, τα στάχυα και το κηρύκειο...
 
 
 
Η ενασχόληση μας με τη ζωή του Χριστού μας έδωσε μια καλή αφορμή για να τονίσουμε στα παιδιά ότι όσα τους διηγηθήκαμε έγιναν στην πραγματικότητα και εντοπίσαμε την διαφορά με τη μυθοπλασία σχετικά με τους θεούς του Ολύμπου. Επίσης, τα παιδιά αναρωτήθηκαν πώς εμείς τελικά είμαστε Χριστιανοί, και αναφερθήκαμε λίγο στη δράση των μαθητών του Χριστού μετά την Ανάσταση και στη διάδοση του Ευαγγελίου σε πολλούς λαούς.
 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!!!!

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας