Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα μυρίζουν...

....στο σχολείο μας εδώ και αρκετές μέρες, αφού τα παιδιά συζητούν για τις γιορτές που έρχονται, τα δώρα που θα πάρουν και το δέντρο που στόλισαν στο σπίτι. Το ενδιαφέρον τους για τα χριστούγεννα φαίνεται από τις ζωγραφιές τους με το σχετικό εορταστικό θέμα(χριστουγεννιάτικο δέντρο, άγιος βασίλης με τα δώρα κ.α.) αλλά και από τα διάφορα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που έλεγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 Όλα τα παραπάνω ήταν μια καλή αφορμή για να ξεκινήσουμε το ανάλογο θέμα στο νηπιαγωγείο μας, με αφήγηση της ιστορίας της γέννησης 
και της αναπαράστασης αυτής, μέσω των ζωγραφιών των παιδιών 
αλλά και από  ανάλογα φύλλα εργασίας που καλούνται να αποδώσουν τα χρώματα που ταιριάζουν στην περίσταση και να στολίσουν την τάξη τους.
Η ιστορία της γέννησης προκάλεσε το ενδιαφέρον το παιδιών να την αποδώσουν και με άλλα υλικά όπως η πλαστελίνη.
 Και άλλες  χριστουγεννιάτικες ιστορίες  μάγεψαν  τα παιδιά όπως 
και αφού ζωγράφισαν εικόνες που τα εντυπωσίασε από το βιβλίο ήθελαν να στολίσουν κι εκείνα το σχολείο με διάφορα στολίδια αλλά και ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπως είχε το ποντικάκι της ιστορίας ένα τόσο όμορφο δέντρο στο σπίτι που φιλοξενούσε το δικό του!

Τα παιδιά, με διάφορα υλικά, έφτιαξαν με τη σειρά τους τα δικά τους στολίδια για το σχολείο με πολύ κέφι, αγγίζοντας κι αυτά το δικό τους αστεράκι...
στολίζοντας το δικό τους ελατάκι...
και γράφοντας τις ευχές τους λόγω των ημερών που έρχονται....
Αυτή την εβδομάδα, ασχοληθήκαμε και με τα έθιμα των Χριστουγέννων(στολισμός δέντρου ή καραβιού, κάλαντα, παραδοσιακά γλυκά της εποχής, ανταλλαγή δώρων,ευχών κ.α.), μέσω συζήτησης, αναζήτησης στο διαδίκτυο, στα βιβλία και στα βιώματα και τις εμπειρίες όλων μας. Από όλη αυτή τη διαδικασία, αναφέρθηκε από κάποια παιδιά ότι λέμε  και ποίηματα για τα Χριστούγεννα στο σχολείο και κάνουμε μια γιορτή γι' αυτό. Άλλα παιδιά, μας είπαν τις εμπειρίες τους  από τη συμμετοχή τους σε χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον παιδικό σταθμό, όταν ήταν μικρότερα. Έτσι, αποφασίσαμε κι εμείς να ξεκινήσουμε την οργάνωση της δική μας γιορτής και οι πρόβες άρχισαν...
Να υπενθυμίσουμε ότι και οι δραστηριότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και οι φωτογραφίες των παιδιών είναι και από τα δύο τμήματα του σχολείου(πρόσωπα των παιδιών  απαγορεύεται να φαίνονται στο διαδίκτυο).
Επίσης, και οι δύο(εικόνες και δραστηριότητες)είναι ενδεικτικές των όσων εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του ολοήμερου προγράμματος του νηπιαγωγείου(πρακτικά είναι δύσκολο αλλά ούτε είναι και σκοπός στο ιστολόγιο του σχολείου να αποτυπώνεται το πολύπλευρο έργο του με λεπτομέρειες).
Καλό σαββατοκύριακο και ας αφήσουμε να μυρίσουν λίγο χριστούγεννα, όσο γίνεται. Τα παιδιά  μας άλλωστε το ζητούν....






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας