Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

14,13,12,11,10.........

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει


 και οι προετοιμασίες για την γιορτούλα μας, τις κατασκευές, τις συζητήσεις σχετικά με τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς, τον Αη-Βασίλη έχουν δώσει στο νηπιαγωγείο μια εορταστική πνοή.
Μιλήσαμε για την Πρωτοχρονιά,
Με τη λέξη Πρωτοχρονιά ή αρχιχρονιά, ή πρώτη του έτους, χαρακτηρίζεται η πρώτη ημέρα του οποιουδήποτε ακολουθούμενου ημερολογιακού έτους. Στις περισσότερες χώρες η ημέρα της Πρωτοχρονιάς έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία(εργασίας) και γιορτάζεται μαζικά. Κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο που ακολουθεί ο Δυτικός κόσμος στη σύγχρονη εποχή, πρωτοχρονιά είναι η 1η Ιανουαρίου. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όλες τις χώρες.Υπάρχουν διαφορετικά έθιμα σε όλο τον κόσμο.(www.el.wikipedia.org )



για το έθιμο της βασιλόπιτας


                                                          
το οποίο κρατά αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση.....

Ο Μέγας Βασίλειος, για να προστατεύσει την περιφέρειά του, την Καισάρεια της Καππαδοκίας, από επιδρομή αλλοφύλων, έκανε έρανο και μάζεψε χρυσά νομίσματα και άλλα τιμαλφή, για να τα δώσει στους εχθρούς, ώστε να τους δελεάσει και να μην λεηλατήσουν την περιοχή του. 

Ο εχθρός, όμως, τελικά, δεν κατόρθωσε να εισβάλει στην Καισάρεια και τα τιμαλφή έμειναν. 

Τότε, ο Μέγας Βασίλειος είπε να φτιάξουν μικρές πίτες-ψωμάκια, μέσα στις οποίες έβαζαν και ένα χρυσό νόμισμα, ή κάτι άλλο από όλα τα πολύτιμα πράγματα που είχαν μαζευτεί. 

Οι πίτες αυτές μοιράστηκαν σε όλους και ο καθένας κράταγε ό,τι του τύχαινε. Πάρα πολλά έτυχαν και στα παιδιά... 

Η Βασιλόπιτα, αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την αγάπη και την καλοσύνη αυτού του Άγιου ανθρώπου. 

Χαρακτηριστικό στοιχείο της Βασιλόπιτας είναι ότι ο άνθρωπος δοκιμάζει την τύχη του με το κέρμα της, προσπαθώντας να μαντέψει πώς θα του έρθουν τα πράγματα στη νέα χρονιά. 

Σε όποιον πέσει το φλουρί, αυτός θα είναι ο τυχερός και ευνοούμενος του νέου έτους! 


για τον Άγιο- Βασίλη της θρησκείας μας και την προσφορά του


Ο Άγιος Βασίλειος, βοηθούσε πάντοτε τους αδικημένους και κουρασμένους, τους πεινασμένους και τους αρρώστους, ανεξάρτητα από το γένος, τη φυλή και το θρήσκευμα. Έτσι το όραμά του το έκανε πραγματικότητα ιδρύοντας ένα πρότυπο και για τις μέρες μας κοινωνικό και φιλανθρωπικό σύστημα, τη «Βασιλειάδα». Ένα ίδρυμα που λειτουργούσε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και ξενώνας για την φροντίδα και ιατρική περίθαλψη των φτωχών αρρώστων και ξένων. Τις υπηρεσίες του τις πρόσφερε το ίδρυμα δωρεάν σε όποιον τις είχε ανάγκη. Το προσωπικό του ιδρύματος αυτού ήταν εθελοντές που προσφέρανε την εργασία για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Ήταν ένα πρότυπο και σε άλλες επισκοπές  και στους πλουσίους ένα μάθημα να διαθέτουν τον πλούτο τους με ένα αληθινά χριστιανικό τρόπο. Πραγματικά είναι άξιο θαυμασμού η έμπνευση που είχε ο Άγιος Βασίλειος ,τον 4οαιώνα μ.Χ. να ιδρύσει και να λειτουργήσει ένα τέτοιο ίδρυμα - πρότυπο.
Η ιστορία του Αγίου Βασιλείου έδωσε την δυνατότητα να μιλήσουμε για την βοήθεια που πρέπει να προσφέρουμε σε όσους την έχουν ανάγκη. Μάλιστα τα παιδιά συμφώνησαν ότι τα παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη θα πρέπει να παίρνουν δώρα στις γιορτές και ότι τα ίδια έχουν τους γονείς τους που τους παρέχουν με τον καλύτερο τρόπο δώρα σε καθημερινή βάση( αγάπη, τροφή,στέγη, ασφάλεια). Συμφωνήσαμε ότι αν ο Αη- Βασίλης (που τον περιμένουν εναγωνίως) δεν προλάβει να περάσει από το σπίτι τους, θα έχει μία σημαντική δικαιολογία(θα πάει πρώτα στα παιδιά που έχουν μεγάλη ανάγκη). 

τον Άγιο- Νικόλαο με τους ταράνδους του


τον παχουλό χαρούμενο γέροντα με την κόκκινη στολή και την μακρυά γεννιάδα όπου σύμφωνα με την ιστορία

 ένας έμπορος στα Πάταρα είχε χάσει την περιουσία του και δεν μπορούσε να θρέψει την οικογένειά του. Οι τρεις κόρες του, για να βγάλουν την οικογένεια από τη δύσκολη θέση, αποφάσισαν να ρίξουν κλήρο και όποια βγει να γίνει γυναίκα ελευθέρων ηθών για να μαζέψει χρήματα για την προίκα των υπόλοιπων αδελφών της. Ο κλήρος έπεσε στη μεγαλύτερη.

Ο Νικόλαος, μαθαίνοντας την τραγική κατάσταση της οικογένειας, θέλησε να βοηθήσει. Έτσι, κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ όλοι κοιμούνταν, ο Νικόλαος μπήκε κρυφά στο σπίτι του εμπόρου και άφησε μικρά σακιά με χρυσό για την οικογένεια. Μια νύχτα, για να μη γίνει αντιληπτός, έριξε το χρυσό από την καμινάδα και αυτός προσγειώθηκε μέσα σε μια κάλτσα που είχαν κρεμάσει στο τζάκι για να στεγνώσει. Έτσι, προέκυψε το έθιμο να μπαίνουν τα δώρα σε κάλτσες κρεμασμένες στο τζάκι. Επίσης, επειδή ο Άγιος Νικόλαος δώριζε στους ανθρώπους ό,τι είχαν ανάγκη, προέκυψε το έθιμο της ανταλλαγής δώρων την παραμονή της ημέρας του θανάτου του.

 κατασκευάσαμε επίσης στολίδια για την τάξη μας όπως ταρανδάκια


όμορφα αγγελάκια,

και για το σπίτι μας αη-βασιλάκια που θα έχουν στο σάκο τους μία γλυκιά έκπληξη για τα παιδιά


καθώς και χιονισμένα βαζάκια που θα διακοσμηθούν αναλόγως εντός των ημερών.


Διαβάσαμε παραμύθια για τον Αη-Βασίλη


και χριστουγεννιάτικες κάρτες


με γλυκές και γιορτινές ευχές



Παράλληλα τα παιδιά προετοιμάζουν και το σκηνικό της γιορτής που θα σας το παρουσιάσουμε όταν ολοκληρωθεί.

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας