Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Η ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ......

του Σάντρο Μποτιτσέλι, του Ιταλού ζωγράφου, ήταν το έναυσμα για να μιλήσουμε και να ασχοληθούμε με την άνοιξη και την ομορφιά της. Ήδη τα παιδιά επιστρέφοντας από τις διακοπές του Πάσχα, μας μίλησαν για τις εξορμήσεις τους στη εξοχή και τα ερεθίσματα των λουλουδιών, των εντόμων και των ποικίλων ευωδιών.


 Η περιγραφή των εμπειριών τους και η μεγάλη χαρά τους για τα χρώματα της φύσης αυτήν την εποχή, μας έδωσε την δυνατότητα να προσεγγίσουμε το θέμα μας μέσα από την τέχνη.

Μέσα από το διαδίκτυο


 παρατηρήσαμε τον εξαιρετικό πίνακα του Μποτιτσέλι, όπου απεικονίζεται η θεά Αφροδίτη(στο κέντρο)με τον Ερμή και τις τρεις Χάριτες(στα αριστερά) και τον Ζέφυρο,την Χλωρίδα και την Φλώρα(στα δεξιά). Ο Έρωτας βοηθός της πετά ψηλά στο κέντρο του πίνακα.


Η αλληγορία της Άνοιξης


Περιγράψαμε τα πρόσωπα που απεικονίζονται, τα ονομάσαμε, συζητήσαμε για τα ρούχα, τα χρώματα και την φύση και τα παιδιά έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο ο ζωγράφος απέδωσε την ομορφιά της άνοιξης μέσα από διάφορους  συμβολισμούς.
Παράλληλα συνδέσαμε το θέμα μας με το καινοτόμο πρόγραμμα για τους 12 θεούς του Ολύμπου και γνωρίσαμε την θεά Αφροδίτη, το τρόπο και τον τόπο γέννησης της και τα σύμβολά της μέσα από τον πίνακα του ίδιου ζωγράφου,

  η γέννηση της Αφροδίτης


Δουλέψαμε και αυτό τον πίνακα με τον ίδιο τρόπο και τα παιδιά προσπάθησαν μέσα από τις υπάρχουσες γνώσεις τους και μέσα από υποθέσεις να προσεγγίσουν το νόημα, το στυλ και τα σύμβολα των πινάκων.

Πολλά παιδιά έφεραν στο μυαλό τους τον Πικάσο(είχαμε δουλέψει παλιότερα) ως άλλον έναν σπουδαίο ζωγράφο. Δείχνοντας ,μέσα από το διαδίκτυο, πίνακες του Πικάσο την περίοδο του κυβισμού και όχι μόνο, συγκρίναμε τις δύο διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής.


  
(χρώματα,σχέδια, πρόσωπα, φύση,γραμμές,σχήματα)
Χρησιμοποιήσαμε και τις ζωγραφιές ενός νηπίου το οποίο σχεδιάζει συχνά με την ανάλογη τεχνική.


Αποφασίσαμε να γίνουμε ζωγράφοι και να δημιουργήσουμε τον πίνακα του Μποτιτσέλι η αλληγορία της Άνοιξης με την μέθοδο του κυβισμού. Και ιδού τα αποτελέσματα!!!!!!





Ακούσαμε την μουσική για την άνοιξη του Vivaldi και μεταμορφωθήκαμε σε λουλούδια, πεταλούδες, μέλισσες και ποτάμι προσπαθώντας να βιώσουμε τις αλλαγές αυτής της εποχής. 

(Το παρακάτω βιντεάκι δημιουργήθηκε από την κ Γεωργία χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες της δραματοποίησης των παιδιών και την μουσική της άνοιξης) 



Εν όψει της Πρωτομαγιάς, είδαμε σε εικόνες και μιλήσαμε για την 1η Μαίου, την ημέρα της γιορτής των λουλουδιών αλλά και των εργαζομένων.



Είδαμε ντοκιμαντέρ στο youtube για την εξέγερση  και απεργία των εργαζομένων η οποία ξεκίνησε στο Σικάγο το 1886, δίνοντας έμφαση σε ότι θέλαμε να μάθουν τα παιδιά


                                          

μάθαμε το τραγούδι <<παράξενη πρωτομαγιά >> του Χατζιδάκι
                                           
                                            

και τα παιδιά έγιναν λουλούδια κατασκευάζοντας λουλουδιστά στεφάνια.


Μετά την Πρωτομαγιά, συγκρίναμε την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι με την Αφροδίτη της Μήλου

( υλικό, στάση σώματος, υποθέσεις για το τι κάνει με τα χέρια της που είναι κομμένα, ανασκαφή, αναλογίες κ.τ.λ).

Διαβάσαμε και συζητήσαμε το μύθο για το μήλο της Έριδος όπου ο Πάρις πρόσφερε στην Αφροδίτη το χρυσό μήλο αφού του υποσχέθηκε να παντρευτεί την πιο όμορφη του κόσμου.


Κόψαμε μήλα και τα αγόρια- Πάρις έγραψαν την λέξη Κάλλιστη όπως ακριβώς αναφερόταν στον μύθο ενώ τα κορίτσια-θεές το όνομα της θεάς που είχαν επιλέξει και οι οποίες διεκδικούσαν το χρυσό μήλο(γραφή)


Τα παιδιά δραματοποίησαν την ιστορία κάνοντας μία μικρή παραλλαγή όπου ο κάθε Πάρις επέλεγε την θεά που προτιμούσε διαβάζοντας το όνομα της στο μήλο(ανάγνωση)







Τα αγόρια- γλύπτες σαν σύγχρονοι Φειδίας παρατηρώντας το άγαλμα της Αφροδίτης προσπάθησαν να  το φτιάξουν με την βοήθεια των θεών-κοριτσιών και τα κατάφεραν μια χαρά.




Στο τέλος, παίξαμε τα ακούνητα αγαλματάκια. Τα παιδιά κινούνταν με βαριά βήματα στον χώρο και στο σταμάτημα της μουσικής έπαιρναν την στάση της Αφροδίτης της Μήλου.



Φυσικά, ποιος δεν θα ήθελε να μοιάσει σε αυτό το εξαιρετικό άγαλμα που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου......ακόμα και οι δασκάλες......(τουλάχιστον ως αντίγραφο αυτού που δόθηκε ως δωρεά στο μουσείο της Μήλου)



ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!!!!






















1 σχόλιο:

  1. πραγματικά υπέροχη ανάρτηση δεν ήθελα να τελειώσει η ανάγνωσή της συγχαρητήρια κορίτσια , αγόρια ...και νηπιαγωγοί
    ΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας