Feeds RSS
Feeds RSS

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Άγιος Βασίλης έρχεται.......

και τα παιδιά τον υποδέχονται !!!! με τόση μεγάλη χαρά που η εβδομάδα μας ξεκίνησε γράφοντας το δώρο που θέλουν να τους φέρει την Πρωτοχρονιά!!!!


Γιατί τα παιδιά ζωγραφίζουν συνεχώς για αυτόν και αναρωτιόνται αν θα εμφανιστεί ή όχι στην αλλαγή του χρόνου....


Τι μας θυμίζει η λέξη Πρωτοχρονιά, τι σημαίνει και τι έχουμε να πούμε σύμφωνα με την μέχρι τώρα εμπειρία των παιδιών;
Πότε όμως έρχεται ο Άγιος Βασίλης; και ποιος είναι αυτός ο ασπρομάλλης παππούς με την κόκκινη στολή;
Ψάξαμε στο internet γράφοντας τις λέξεις κλειδιά και τα παιδιά διαπίστωσαν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι δύο και όχι ένας....είναι δυνατόν;


Συζητήσαμε λοιπόν για τον Άγιο Βασίλη της εκκλησίας μας και το φιλανθρωπικό του έργο....


για το έθιμο της βασιλόπιτας που διατηρείται από τότε....

 Σύμφωνα, όμως, με τη θρησκευτική παράδοση, οι ρίζες του τοποθετούνται στην Καισάρεια της Καππαδοκίας πριν από περίπου 1600 χρόνια. Εκείνη την εποχή, επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος ήταν γνωστός για τη συμπόνια και τη βοήθεια που προσέφερε στους συνανθρώπους του. Τότε, κατά μία εκδοχή, ο τύραννος έπαρχος της Καππαδοκίας ζήτησε από το Μέγα Βασίλειο να του παραδώσει όλο το χρυσάφι της πόλης, ειδάλλως θα την πολιορκούσε και λεηλατούσε. Εκείνος προσευχόταν όλη τη νύχτα στο Θεό για τη σωτηρία της πόλης και όταν ξημέρωσε, ο έπαρχος με το στρατό του περικύκλωσε την πόλη , έτοιμος να τη λεηλατήσει. Όταν ο Μέγας Βασίλειος του είπε πως δε μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πολύ φτωχοί, τότε εκείνος θύμωσε πάρα πολύ και τον απείλησε πως θα τον εξορίσει ή και ακόμα ότι θα τον σκοτώσει. Οι χριστιανοί της Καισάρειας, που αγαπούσαν πολύ το δεσπότη τους, ακούγοντας τις απειλές, συγκέντρωσαν όσα χρυσαφικά διέθεταν και τα παρέδωσαν σε ένα σεντούκι στο Μέγα Βασίλειο και εκείνος με τη σειρά του στον τύραννο. Όταν ο τελευταίος επιχείρησε να το ανοίξει, έγινε το θαύμα. Όλοι είδαν μία λάμψη και εμφανίστηκε ένας καβαλάρης (ο Άγιος Μερκούριος) που μαζί με το στρατό του (άγγελοι) όρμησε στον έπαρχο και τους ανθρώπους του οι οποίοι αφανίστηκαν. Έτσι η πόλη σώθηκε. Τότε, ο Μέγας Βασίλειος αντιμετώπισε το πρόβλημα της επιστροφής και της δίκαιης διανομής των χρυσαφικών στους κατοίκους. Προσευχήθηκε στο Θεό και Εκείνος του έδωσε φώτιση. Ζήτησε από τους βοηθούς του να ζυμώσουν ψωμάκια και μέσα σε καθένα από αυτά να τοποθετήσουν λίγα χρυσαφικά. Κάθε οικογένεια καταναλώνοντας το ψωμάκι της, διαπίστωνε με έκπληξη το περιεχόμενό του. Αυτό το ψωμάκι ήταν η βασιλόπιτα, που έφερνε χαρά και ευλογία. Γι’ αυτό, λοιπόν, προς τιμήν του Αγίου, την πρώτη μέρα του χρόνου (ημέρα μνήμης του θανάτου του) φτιάχνουμε βασιλόπιτα και τοποθετούμε ένα φλουρί σε αυτήν.

καθώς και για τον Άγιο Νικόλα, τον γνωστό στα παιδιά χαρούμενο παππούλη που μας φέρνει τα δώρα!!!!


Διαβάσαμε και ένα παραμύθι που μας πληροφόρησε για το χωριό του Αη-Βασίλη, τους βοηθούς του,την προετοιμασία που γίνεται μέχρι να φτάσουν τα δώρα σε όλα τα παιδιά της γης!!!!
Τα παιδιά τον ψάχνουν με αγωνία όπως και το αρκουδάκι....τον Άη-Βασίλη...


Δραματοποιούν μάλιστα την ιστορία....μήπως έτσι τον βρουν πιο εύκολα;


Άραγε θα μπορέσει και φέτος να κάνει αυτό το μακρινό ταξίδι ή η ηλικία του δεν θα του το επιτρέψει; και ποιος θα τον βοηθήσει να διαβάσει τόσα πολλά γράμματα; Τα ξωτικά, οι νάνοι, οι τάρανδοι ή οι νεράιδες;Και με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθεί η ευχή των παιδιών;
Οι μέρες που ακολουθούν μέχρι την Πρωτοχρονιά είναι πολλές....υποστηρίζουν τα παιδιά......θα πρέπει να ξέρουν πότε πλησιάζουν οι άγιες μέρες!!!! αλλά να το γνωρίζει και ο Άγιος Βασίλης....μην ξεχαστεί!!!!(είναι και η ηλικία βλέπετε....)
μα αν το ξεχάσει.... το λαμπρό αστέρι θα μας καθοδηγήσει!!!! Πώς τα κατάφερε με τους μάγους...έτσι και εδώ!!!!Ακόμα καλύτερα θα είναι αν του το υπενθυμίσουμε στέλνοντας και μία όμορφη κάρτα με τις ευχές μας!!!! Που θα πάει.....θα συγκινηθεί βλέποντας την φωτογραφία του....


Και τότε όλα τα παιδιά θα γιορτάσουν με χαρά, τραγούδι και φαγητό την αλλαγή του χρόνου!!!! Θα σπάσουν και το πατροπαράδοτο ρόδι ώστε το νέο έτος να φέρει καλή τύχη στο σπιτικό τους....και ποιος ξέρει....ίσως και τα δωράκια που ζήτησαν!!!!(το γούρι μας θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα....υπομονή)


ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!
3 σχόλια:

Giota Tsiniarou είπε...

Πάρα πολύ ωραία δουλειά, συγχαρητήρια! Μας συγκινειτε με τις δραστηριοτητες που κάνετε..
Καλή συνέχεια!

Giota Tsiniarou είπε...

Πάρα πολύ ωραία δουλειά, συγχαρητήρια! Μας συγκινειτε με τις δραστηριοτητες που κάνετε..
Καλή συνέχεια!

15ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού είπε...

ευχαριστούμε πολύ!!!!!

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας