Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ


ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το φθινόπωρο αφού τα παιδιά συζητούσαν συνεχώς για αυτό.
Έφεραν φύλλα και τα παρατηρήσαμε.Τι χρώματα έχουν;Τα ομαδοποιήσαμε ανά χρώμα,μέγεθος(μικρά-μεγάλα) και σύμφωνα με το σχήμα τους(ομαδοποίηση που τους δυσκόλεψε).


Αφού παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν φθινοπωρινά τοπία και περιγράψαμε τα χρώματά τους,τα αντικείμενα που δείχνουν,τα συναισθήματα που μας γεννούν κ.τ.λ,
χρησιμοποιήσαμε τα υλικά μας και τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες για να δημιουργήσουν ένα φθινοπωρινό πίνακα(ομαδοσυνεργατική μέθοδος).Έπειτα η κάθε ομάδα τον παρουσίασε στα υπόλοιπα παιδιά αναφέροντας και πώς τον έφτιαξαν αλλά και τι ακριβώς απεικονίζει.


(τα παιδιά συνεργάζονται ανά ομάδες)


Έφτιαξαν και ατομικές εργασίες με φυσικά υλικά χρησιμοποιώντας την φαντασία τους .



Μάθαμε για τον κύκλο του νερού διαβάζοντας παραμύθι αλλά κάνοντας αντίστοιχα πειράματα με το νερό(ζεσταίνω το νερό-εξατμίζεται- γίνεται σύννεφο-μεταφέρεται με τον αέρα σε κρύα μέρη-βρέχει-κατρακυλάει και καταλήγει πάλι από εκεί που ξεκίνησε)και φτιάξαμε σύννεφα(φυσικές επιστήμες και εικαστικά).


Διαβάσαμε την ιστορία της ομπρέλας και κατασκευάσαμε ατομική εργασία χρησιμοποιώντας χαρτόνι κάνσον,ψαλίδι,κόλα,πούλιες και σύρμα πίπας.


Μάθαμε για την φωτοσύνθεση, για την κ.χλωροφύλλη,για τα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα.

Τελειώσαμε το θέμα μας αφού ασχοληθήκαμε λίγο και με τα αποδημητικά πουλιά και τις γεωργικές εργασίες του φθινοπώρου.Εστιάσαμε στο ενδιαφέρον των παιδιών και είναι γεγονός ότι για τα φρούτα είχαμε μιλήσει όταν δουλεύαμε τις αισθήσεις μας ενώ για για το όργωμα και την σπορά δεν έχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να δείξουν και το ανάλογο ενδιαφέρον.

2 σχόλια:

  1. Χαίρομαι πάρα πολύ που δημιουργήσατε το ιστολόγιο σας ,είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε την εξαιρετική δουλειά συνάδέλφων που μοιραστήκαμε μαζί τόσες ευχάριστες στιγμές στο 1ο Νηπιαγωείο Κερατσινίου
    καλή αρχή στην Πάτυ, την Γεωργία αλλά καιστην Ελένη και τη Τζένη
    Λία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια συνάδελφε! Είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά είμαστε αισιόδοξες ότι θα δημιουργήσουμε ένα αξιόλογο ιστολόγιο, όπως είναι το δικό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας