Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Οι ομορφιές της Ελλάδας!!!!!!

Το καλοκαίρι πλησιάζει και η ζεστασιά του ήλιου έχει κάνει έντονη την παρουσία της. Τα παιδιά ήδη συζητούν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους και συνεχώς αναφέρονται σε μέρη που έχουν επισκεφτεί ή πρόκειται να πάνε.
Καλύτερος προορισμός από τα ελληνικά νησιά δεν υπάρχει.....για αυτό και το θέμα, στο οποίο επικεντρωθήκαμε αυτήν την εβδομάδα, είναι τα νησιωτικά συμπλέγματα ( Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες, Επτάνησα) της Ελλάδας.
Ξεκινήσαμε παρατηρώντας τον γεωφυσικό


 και παραγωγικό χάρτη της Ελλάδας.




Τα παιδιά έμαθαν τι είναι χάρτης, τις πληροφορίες που παρέχει, τα σύμβολα του και πώς ερμηνεύονται και σε τι διαφέρει ο γεωφυσικός από τον παραγωγικό.
Σταθήκαμε περισσότερο στον γεωφυσικό και στα χρώματα που κυριαρχούν. Το μπλε χρώμα της θάλασσας δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που ζει μέσα σε αυτήν και έχει τα περισσότερα νησιά ανάμεσα στα κράτη που βρέχονται από την Μεσόγειο. Η θάλασσα, οι πανέμορφες παραλίες και ο ήλιος αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας μας.

Μετά την συζήτηση, τα παιδιά ζωγράφισαν τον χάρτη της Ελλάδας με την θάλασσα, τα βουνά και τις πλαγιές τους και τους κάμπους.




Έμαθαν τα ονόματα του Αιγαίου, Ιονίου και Κρητικού πελάγους και αφού τοποθετήθηκαν οι ανάλογες λέξεις στον πίνακα, έκοψαν και κόλλησαν τις λέξεις στον δικό τους χάρτη. Τα παιδιά διάβασαν την κάθε λέξη


 και προσπάθησαν να την τοποθετήσουν  δεξιά, αριστερά και κάτω. Είχε προηγηθεί ένα ομαδικό παιχνίδι στο οποίο χρησιμοποίησαν το σώμα και τα χέρια τους για να οριοθετήσουν την θέση του κάθε πελάγους.


Με την βοήθεια του καραβιού που φτιάξαμε με χαρτοδιπλωτική και στόλισαν  τα παιδιά




ταξιδέψαμε στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Μιλήσαμε για την Δήλο, το ιερό νησί που γεννήθηκε η θεά Άρτεμης και ο Θεό Απόλλωνας. Σύμφωνα με τους αρχαίους γεωγράφους οι Κυκλάδες πήραν το αντίστοιχο όνομα  λόγω της κυκλικής διάταξης γύρω από την Δήλο.



Με το πρόγραμμα google earth






 περιηγηθήκαμε στις Κυκλάδες και μέσα από δορυφορικές εικόνες τα παιδιά έμαθαν για τις όμορφες παραλίες των νησιών, την αρχιτεκτονική των κυκλαδίτικων σπιτιών, τους ανεμόμυλους.......κ.τλ. Το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης


 και η Παναγία της Τήνου


 τους έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

Παρατήρησαν σχετικές εικόνες, τις περιέγραψαν , διάβασαν τα ονόματα των νησιών


και έφτιαξαν με τέμπερες και κολάζ τα κυκλαδίτικα νησιά!!!!







Επόμενος προορισμός ήταν  τα Δωδεκάνησα.



 Τα βρήκαμε στον χάρτη, δουλέψαμε με την ετυμολογία της λέξης( δώδεκα νησιά) , περιγράψαμε τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο και επικεντρωθήκαμε στα σπίτια, τις αμμουδιές,τα εξωκλήσια και τα κάστρα. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου με τα ιπποτικά σπίτια.


Μάλιστα, η περίοδος του Μεσαίωνα και τα περίφημα κάστρα του, αποτυπώθηκαν εντυπωσιακά στην ζωγραφική τους γιατί είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει τα παιδιά και το συζητούν συνεχώς!!!!!






Συζητήσαμε και για το μοναστήρι της Πάτμου όπου ο μαθητής του Ιησού, ο Ιωάννης έγραψε το Ευαγγέλιο σε μια σπηλιά



καθώς και για την κυρά της Ρω, την Δέσποινα Αχλαδιώτη, που ύψωνε την ελληνική σημαία στο Καστελόριζο κάθε πρωί κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει το νησί.


 Τα παιδιά <<μεταμορφώθηκαν>> σε νησιώτες και νησιώτισσες




ζωγραφίζοντας παραδοσιακές νησιώτικες αντρικές και γυναικείες στολές


και έμαθαν καινούργιες λέξεις όπως βράκα,  ζωνάρι, κεφαλόδεσμο, φλουριά, γελέκο ή ζιπούνι και τσεμπέρι. Φυσικά, οι ενδυμασία διαφέρει από τόπο σε τόπο αλλά σταθήκαμε στα βασικά στοιχεία αυτής.




Τέλος, ζωγράφισαν στο πρόγραμμα σχεδίασης TuxPaint, το νησί που ήθελαν και έγραψαν το όνομα του




και κατασκεύασαν ανεμόμυλους γιατί ρωτούσαν συνεχώς το πώς είναι και πως λειτουργούν. Οι ανεμόμυλοι θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα όταν στεγνώσουν οι βάσεις με την θάλασσα που έβαψαν τα παιδιά.



Χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και διασκέδασαν!!!!



Καλό Σαββατοκύριακο!!!!!



2 σχόλια:

  1. υπέροχη ανάρτηση..μας ταξίδεψε σε μέρη ονειρεμένα
    Λία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστούμε Λία!!!!!!! και εσείς έχετε ταξιδέψει σε τόσα όμορφα μέρη της Ελλάδας.....τόσο εντυπωσιακά όσο και η δουλειά σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας